Тази година се навършват 75 г. от сражението, съобщиха от Областния съвет на БСП. 

Тази година се навършват 75 години от героичното сражение на връх“Еледжик“, в което геройски загиват 19 партизани. Десетки социалисти и симпатизанти на лявата идея в събота, на 16 февруари, се събраха под върха в Средна гора, за да почетат паметта на геройски загинали партизани от четите „ Стефан Караджа“ и „ Кочо Честименски“. На това място на тази дата през 1944 г. 35 партизани влизат в неравен бой с въоръжен и многочислен противник-10 роти и 30 жандармеристи. В сражението участват командирът на Трета Въстаническа оперативна зона Методи Шаторов и политкомисарят на ВОЗ Стоян Попов.

Тук, сред дебрите на Средногорието, загиват младостта и цветът на Пазарджишка околия- двама от покосените от вражеските куршуми партизани са едва 18-годишни, петима са на 20 години-ремсисти и будни младежи. Един от тях е политкомисарят на чета“ Стефан Караджа“ Любен Шкодров, който няколко дни преди сражението , пише: „ Аз предчувствам, майчице рождена, че далеч от своя бащин кът, може би в битка героична, ще завърши моят път. Но недей да плачеш ти за мене, ако падна в битка героична,аз ще падна духом несломен“. Смъртно прострелян е и Иван Пипонков-Терентий, който, когато вижда по-големия си брат Александър –Чапай, простенва:“ Бате, вода ми дай! Нямам сили, убий ме, бате!“.Зловещ картечен огън не позволява брат с брата си да се прости, припомни в словото си по случай 75 години от сражението председателят на Общински съвет на БСП Димитрия Тошкина. В същия злокобен ден са подпалени много къщи в селата Лесичово, Церово, Карабунар и Величково.

Пред паметника, пресъздаващ прощаването на Александър Пипонков-Чапай с брат му Иван на „Еледжик“, в съботния ден се събраха социалисти от почти всички общини в областта, които поднесоха венци и цветя в памет на героите. Сред тях бяха народните представители Йордан Младенов и Надя Клисурска, областният председател на БСП Петя Цанкова, общинските председатели на БСП във Велинград, Ракитово и Брацигово-Георги Янчев, Нина Димова и Галина Траянова и близки на загиналите герои. От името на председателя на НС на БСП др.Корнелия Нинова бе прочетено обръщение към присъстващите :“ Тези мъже, които проляха кръвта си в своя последен бой, влязоха в Безсмъртния полк на България! Прекланяме се пред героизма им, защото те са част не само от борческата история на този край, но и част от голямото съпротивително движение в Европа срещу фашисткия режим, отнел живота на милиони.

Уверена съм, че от този връх днес всеки ще си тръгне не само с обединяващото ни минало, а с вярата и куража, че сме започнали заедно да работим за общата ни победа, да я извоюваме заедно!“, завършва обръщението си лидерът на социалистическата партия и председател на Парламентарната група „БСП за България“ Корнелия Нинова.