* Паметникът на Васил Левски в Пазарджик е дело на акад. Величко Минеков. Има идея до него да бъде преместена и фигурата на лъва, който все още се намира в пешеходната зона срещу сградите на община Пазарджик и Младежкия дом в посока пл. Константин Величков.

19левски 19левски-минута мълчание

С панахида за йеродякон Игнатий – Васил Левски в катердалата „Успение Богородично“ в Пазарджик стартира денят, в който цялата страна скланя глава, за да почете великото дело на безсмъртния карловец. В 12 ч. на едноименния площад в града бе проведено възпоменание за човека, превърнал страната ни в гъмжаща мрежа от революционни комитети, запалил искрицата на вярата и свободата в сърцата на стотици хиляди наши сънародници.

Пред делото на исполина се поклониха градските първенци – кметът Тодор Попов, областният управител Стефан Мирев и неговите заместници, партийни водачи, общински съветници и стотици граждани, дошли да оставят стръкче цвете в знак на признателност. Учениците от НУ „Васил Друмев“ посетиха освен паметника в центъра и мястото, където навремето е бил Ръжанковия хан, в който отсядали Васил Левски и Георги Бенковски.

19ръжонковия хан

В Стрелча 146-тата година от обедването на Левски бе отбелязана също с панахида в местния храм и поклонение пред паметника на героя.

В Равногор паметта на Апостола на българската свобода бе почетена от местните жители.

19равногор

В Калугерово също се поклониха на саможертвеността и вярата в българското освобождение, за които с личен пример се включиха Васил Левски и неговите сподвижници.

19калугерово

С поклонение  от 11.00 часа започна програмата пред бюст – паметника на Васил Левски в центъра на Брацигово. По повод 146 години от обесването на Апостола на свободата бяха поднесени венци и цветя от Общински съвет Брацигово, Общинска администрация Брацигово, училища, читалища, неправителствени организации, партии и признателни граждани.

В родното му Карлово възпоменанието се състоя още вчера в присъствието на вицепрезидент Илияна Йотова.

„Пророческите слова на Апостола днес изискват отговор – прям и достоен. Отговор с дела, а не празни думи. За да бъде нашият век, век на свобода и равнопоставеност на всички. Трябват хора – силни, умни и достойни, които да водят народа. Безсребърници!“ Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова в Карлово на възпоменателната церемония по повод 146 години от гибелта на Васил Левски. Отбелязването на годишнината е под патронажа на вицепрезидента.

„Левски гледаше в бъдещето през очите на следващите поколения и жадуваше заради тях отечество за всички българи, равни помежду си“, изтъкна Илияна Йотова и добави, че заветите на Апостола звучат правдиво 146 години след гибелта му.

 „Мирно и задружно ли живеем днес, когато отчуждението помежду ни взе връх , разделението и омразата тровят обществото ни“, запита риторично в словото си Илияна Йотова. Вицепрезидентът подчерта, че днес каузите и идеите са заради собственото добруване, а да бъдеш „кой знае какъв“ е единствената цел, непознаваща пречки. „Равноправни ли сме, когато бедността и мизерията убиват мечтите? Когато мнозина знаят „народното зло“, но предпочитат да мълчат в примирение“, посочи Илияна Йотова.

 „Силните думи, изречени преди около век и половина, напоени с човещина и вяра, изгарят демагогията, користта и празнословието на днешната политика. Левски ни завеща да бъдем свободни – но днес най-големият дефицит е свободата вътре в нас“, отбеляза Илияна Йотова.

„Левски накара българите, след пета века робство, да повярват в себе си и да въстанат срещу тиранията. Комитетите му са светещи факли в робската тъма, в която често отчаянието обезсмисля волята за въстание, а идеите му за борба, за държава, за независимост, за равноправие звучат със силата на огъня – буйни и опасни“, посочи вицепрезидентът.

 Словото си Илияна Йотова завърши с клетвата на Иван Арабаджията: „Аз съм се клел веднъж пред Левски и то стига и за тук- на земята, и за горе – на небето!“