Два учебни часа не стигнаха на смесените отбори от ученици от Основно училище „ Св. Климент Охридски“ и Профилирана гимназия „Иван С. Аксаков“, за да покажат какво знаят и какво още могат да научат един от друг в междуучилищното състезание „Апостолът – познат и непознат“.

По идея на учителите им по история Любка Делчева, Кадйова, Албена Пепелова, учениците от двете училища се съревноваваха пред съученици и отговаряха на въпроси свързани с живота и делото на Апостола.

Журито – Ваня Апостолова – ст. експерт от РУО – Пазарджик и Георги Геров от Регионалния исторически музей, не даде оценка по-ниска от максималната и за двата отбора, които трябваше да разпознават фотографии, да анализират текстове, да „дописват“ заветите на Левски, да рецитират стихове посветени на Васил Иванов Кунчев.

„ За Левски, колкото и да знаем, винаги има какво ново да научим“, сподели Любка Делчева – старши учител по история от Гимназия „Аксаков“ в края на състезанието, преди Ваня Апостолова да връчи грамотите и медалите на отбора победител. „И двата отбора бяха подготвени и си личи патриотичното възпитание, което получават в училище“, коментира Ваня Апостолова от РУО – Пазарджик.

„В това състезание, победата бе не само въпрос на знания, но и на бърза реакция, за да вземеш думата и да споделиш наученото за Левски“, допълни тя. Всеки един ученик и учител, написа собственоръчно какво за него е Апостола и постави цвете за признателност пред паметника на Левски в Пазарджик. А на таблата се открояваха „Кумир“, „Идол“, „Пример“, „Свобода“, „Символ“, „Националност“.

19апостолът15апостолът1