Десетки жители и гости на Ракитово се събраха в деня на Националния ни празник-Трети март пред Образцово народно читалище“ Будилник,1898“ в града, за да отбележат 141 години от Освобождението на България. Сред присъстващите бяха кметът на Община Ракитово Костадин Холянов, председателят на Общински съвет-Нина Димова, директори на учебни и детски заведения и др., които изслушаха химна на България, изпълнен от музикантите от Градския духов оркестър с ръководител Никола Янев-Чоли.

Водещите на тържественото честване Мария Гергененова, секретар на читалището и Георги Балкански, председател на читалищното настоятелство припомниха историческите факти на организираната борба за независима държава и  героите, допринесли за Освобождението на страната ни. „ Днес е ден за почит към саможертвата и безсмъртието на воините и българските опълченци, извоювали свободата на Отечеството ни! Горди сме, че сме потомци на този героичен народ“, каза в приветствието си председателят на Общински съвет-Ракитово Нина Димова.

По-нататък тя допълни, че „Трети март е ден на нашата признателност и ден на заслужено самочувствие и гордост. Да бъдем единни и да носим в сърцата си гордия български дух“.  Третокласничката от Средно училище“ Св.Климент Охридски“ в Ракитово Катерина Кадурина с патос изрецитира одата на Иван Вазов“ Опълченците на Шипка“ и развълнува присъстващите пред паметника на загиналите във войните. Ученици от Възпитателното  училище-интернат „ Ангел Узунов“ с ръководител Свилен Топчиев изпълниха рецитал по стихове за Освобождението, а сладкогласните момичета Гергана Благоева и Мария Гивечева с ръководител Никола Янев-Чоли за първи път изпълниха новата песен „ Потомки“ по стихове на ракитовската поетеса Христина Димова и музика на Никола Янев.

Бяха поднесени венци и цветя от името на Община Ракитово, Общински съвет-Ракитово, Образцово Народно читалище „ Будилник,1898“, СУ“Св.Кл.Охридски“, ОУ“Хр.Ботев“, Клуб на пенсионера, Детска градина“ Малина Тодорова“ и ДГ“ Митко Палаузов“, ОбС на БСП и Сдружение „ Русофили“. Празникът продължи с рецитал на танцьорите от „Силивряк“ с ръководител Светлана Стоева, които се включиха в националната инициатива „ Пробуждане с хоро“ и приканиха всички на площада да се хванат на него.

03ракитово 03ракитово1