Секторът за цветя на централния кооперативен пазар в Пазарджик вече работи, от днес всеки от цветарите зае своето място в него. Ремонтът започна преди три седмици и пусковият му срок беше определен за седми март. Още днес обаче нетърпеливи майки се подредиха пред сергиите, за да пазаруват цветя за учителките на децата си за предстоящия осми март. 06цветя 06цветя1 06цветя206цветя3 06цветя4

В петък – 8-и март ще настъпи най-благодатният ден за търговия на цветя, разказаха собственици на магазини в центъра на Пазарджик. По-предвидливите купуват още днес, тъй като цените все още не са тръгнали нагоре. Не така обаче ще е само след ден, когато растенията ще се харчат като топъл хляб. Аритметиката на търговците сочи, че всеки мъж се прибира у дома поне с два букета. Цветя пазаруват и дамите, за да зарадват майки, сестри и свекърви.

Още от днес се приемат и поръчки за отнасяне на цветя по домовете и офисите в града. Обикновено във всеки цветарски магазин има и по една необичайно голяма поръчка.

Преди години това бяха букети от по сто рози, например, но сега господата станаха по-изобретателни и предпочитат изненадата да бъде букет с подарък. – разказаха в една от цветарниците. Специално ние, предлагаме и подаръчни кошници, които заедно с цветята струват от петдесет до сто лева. В кошницата има изискано вино и шоколадови изделия. Имали сме и случаи, в които господинът иска да добавим и малко бижу. – додава флористката.

Рози, зюмбюли, циклами, лалета, както и множество екзотични растения ще се превърнат в букети за осми март. Най-евтиният вариант е саксийката със зюмбюл или лале, чиято стартова цена е седем лева в магазините и с два лева по-малко на пазара.