Ана ГРОЙС, PZdnes.com

06Madeline-Tsai-300x200

Четвъртък по традиция е денят, в който симфонично оперетно дружество Пазарджик поднася концерт за почитателите на класическата музика. Утре в концертна зала „Маестро Георги Атанасов“ ще прозвучат Ария от Йохан Себастиан Бах, Концерт за пиано и оркестър № 12 от Моцарт и Симфония № 5 от Шуберт. Солист на пианото ще е младият музикант Николай Желязков, а музикантите ще свирят под палката на тайванския диригент Маделин Цай. Съвсем наскоро Маделин Цай  е обявена за победител в Международния конкурс за диригентство Солти в Унгария.

След наградата си на конкурса „Солти“ госпожа Цай прави дебюта си в роден Тайван със Симфоничния оркестър на Гаосюн. Тя също така получава 3-та награда в конкурса за дирижиране на проф. Дихлер във Виена през 2016 г. През 2011 г. Маделин е отличена с най-високото отличие в майсторския клас на катедралната филхармония в Санкт Петербург.

Като тимпанист, тя работи в оркестъра Pro Arte MdW – Университета за музика и изпълнителски изкуства във Виена. Като пианист и вокален треньор, Мадлин работи и с певци от Volksoper и Vienna Staatsoper. Маделин Цай се радва на многообразно и солидно музикално образование в родния си Тайван, като започва с пиано на 5-годишна възраст и добавя образованието на перкусии, хор и вокал в детството си. Завършила е бакалавърска степен по перкусионен спектакъл от Националния университет по изкуствата в Тайпе.

По-нататъшни проучвания я водят до САЩ и Европа, където изучава орган при Кен Кауан (САЩ) и Мартин Хаселбек (Австрия) и получава магистърска степен по специалността в Уестминстърския хоров колеж на университета „Райдър”, като специализира в църковната музика и хоровото ръководство. Зад рояла утре ще застане и младият – едва 21 годишен Николай Желязков. Свири на пиано от 5 годишна възраст. През 2004 година е приет в НУИ „Проф. В. Стоянов” – град Русе, в класа по пиано на Евгени Желязков. През годините на своето обучение той активно участва в културния живот на града и страната. Лауреат е на десетки конкурси в страната и чужбина като солов изпълнител и камерен музикант в различни състави – с клавирно дуо, с цигулка, с флейта и с вокал. През 2011 година е солист на Русенска филхармония с концерт №1 от Бетовен и през 2013 година с Григ концерт. Има завършени многобройни майсторски класове при изявени педагози от страната и чужбина.