Да се спаси от саморазрушаване или да се събори старата сграда на читалище „4-ти май“ в Батак? Пред тази дилема са изправени жителите на града, а докато от настоятелството на културното ведомство се опитват с дарителска кампания да съберат необходимите средства, кметът на града Петър Паунов е издал заповед за премахване, тъй като зданието вече е опасно, съобщи „Дарик Радио“.

Самите батачани, за които е предназначена старата читалищна сграда, са раздвоени в мненията си дали трябва тя да бъде възстановена. Според анкета, пусната на сайта на Община Батак, над 61% са на мнение, че постройката трябва да се събори, 27,5 на сто считат, че е редно да се ремонтира покривът и да се запази постройката, а около 9% нямат мнение.

Секретарят на читалището Боянка Пенчева казва, че за тях е мисия да опазят сътвореното от предците им. Историята му започва от далечната 1897 година, когато будни батачани обединяват силите си, за да дадат на децата си достъп до култура и образование. Така през 1939 година малкият родопски градец има свое място с библиотека, театрален салон, литературен клуб и дори кино – рядкост за онези времена. За да се увековечи паметта на загиналите в Априлското въстание, през 1975 година се приема наименованието „Читалище-паметник „4-ти май“.

През 1979 година читалището е преместено в нова сграда, а старата се ползва за кино и книжарница. Средства за поддържането й обаче така и не се намират. От около 10 години вече не се ползва, а днес вече тъне в разруха. Покривът е съсипан, през него влиза дъждовна вода и руши вътрешността и фасадата.

Кметът на града Петър Паунов е категоричен, че старото читалище трябва да се премахне, преди някой да е пострадал. Градоначалникът обяснява, че в такъв случай отговорността ще падне върху него.

Според Паунов и потребността от старата читалищна сграда е отпаднала, тъй като новата е огромна и разполага с всичко необходимо за културата в Батак, включително въртяща се сцена, репетиционни, гримьорни, лекционни зали, голяма концертна зала.

Възможна мисия ли е да се съберат няколкостотин хиляди лева за възстановяването на постройката и за какво би могла да се ползва? Пенчева е категорична, че тя не е излишна и има своето място като културна институция.

От няколко дни за каузата се събират пари и с DMS. След всички усилия до момента са събрани едва няколкостотин лева, но въпреки това културните дейци не губят надежда, че с помощта на дарители ще успеят.

А намеренията на местната власт са сред разрушаването на спорната постройка мястото да стане градски площад. Петър Паунов смята, че е излишно да се дават 400-500 хиляди лева за ремонт, още повече, че зданието не е паметник на културата.

По закон обаче при принудително премахване читалището не само губи сградата, издигната от будни батачани през Възраждането, но и трябва да поеме разноските по разрушаването.