07исперихово1

Областният управител Стефан Мирев и кметът на село Исперихово Петър Георгиев откриха паметник на двама опълченци от с. Исперихово, участвали в Руско-турската война. Военният паметник е разположен в центъра на селото до сградата на кметството. Опълченците са Търпо Варадинов – ординарец на ген. Гурко, участвал в битката на връх Шипка и Ангел Щерев – сражавал се в боевете при Стара Загора.

С подкрепата на Областна комисия „Военни паметници“ за изграждането на монумента са осигурени 1900 лв. от Министерство на отбраната. Събрани са и средства от дарители. Паметникът беше тържествено осветен от отец Паун от местния храм Свети Димитър.

В приветствието си Областният управител поздрави инициативния комитет за родолюбивата идея да бъде почетен подвигът на загиналите войници за свободата и независимостта на Родината. „От днес нататък село Исперихово и община Брацигово ще имат още едно паметно място, свързано с една от най-великите дати в българската история – 3 март. Нека отдадем почит и се преклоним пред подвига на нашите опълченци! Да живее България!“, завърши приветствието си Стефан Мирев. Кметът на Исперихово Петър Георгиев благодари на всички институции и дарители подкрепили реализацията на проекта. В знак на признателност пред паметника бяха поднесени венци и цветя.

Гости на събитието бяха кметът на община Брацигово Петко Петков, председателят на общински съвет Надежда Казакова, общински съветници и местни жители. Децата от Детска градина „Слънце“ представиха стихове и песни посветени на България.

ОПЪЛЧЕНЦИТЕ

В поздравителното си слово към жителите и гостите на селото, Кметът на село Исперихово, инж. Петър Георгиев, припомни за участието на  Ангел Диев Щерев в боевете при Стара Загора и на Търпо Гоцев Варадинов, ординарец на генерал Гурко, участвал в боевете при връх Шипка. Той благодари на всички дарители, на областния управител на област Пазарджик и на Министерство на отбраната за отпуснатите средства за реализиране на паметника. Поздравителни слова към местните жители отправи и областният управител на област Пазарджик. Празникът продължи с патриотични песни и танци, представени от най – малките жители на село Исперихово, възпитаниците на ДГ “Слънце“ и представители от местното читалище.