07обработка на стъкло1

Харун Вейсел Гюмюш смая днес ученици и учители от СУ“Г.Брегов“, като им демонстрира своите умения за производство на различини предмети от стъкло. Той е майстор към Главна дирекция „Проучване и образование“ при Министерството на Културата и туризма на Република Турция.

В рамките на визитата си в България направи днес демонстрации на живо на техниката „Ръчно духано стъкло“, освен тук той ще посети школа и в Пловдив и Кърджали. Проявата е посветена на 8 март- Международен ден на жената и е част от културния календар на Генералното консулство на Република Турция в Пловдив.

Изключително вълнуващо премина демонстрацията на живо на техниката „Ръчно духано стъкло“, която майстор Харун представи пред ученици и зрители. Тя беше под надслов „Танцът на стъклото върху пламъка“. В нея майсторът показа изработката на стъклени предмети на изкуството и сувенири. Докато ефирните му дервиши танцуваха той разказа, че стъклото се загрява с помощта на кислород и LPG, а с движение и продухване се оформят фигурките от крехкия материал. От 40 години работи с горещо стъкло, а последните 13 години посещава училища в различни краища на Турция и прави демонстрации на живо. Ученици и гости се включиха в самия процес, продухвайки горещото стъкло с помощта на виртуозния майстор.

Събитието бе организирано от Областна администрация Пазарджик съвместно с Генералното консулство на Република Турция в Пловдив.

Учениците и зрителите имаха възможност да участват в самия процес, да задават въпроси и да си закупят сувенири. Гости на събитието ще бяха Генералният консул на Република Турция в Пловдив г-н Хюсеин Ергани и областният управител на Пазарджик Стефан Мирев.

Снимки: Мариана Проданова

07стъкло4 07стъкло5 07стъкло607стъкло 07стъкло1 07стъкло2 07стъкло3