Всяка година на Сирни Заговезни жители и гостите на септемврийското село Виноградец стават свидетели на ритуала за прогонване на злите сили, познат като Дервишовден, всъщност това е кукерски празник. Преоблечените в кожи хора се опитват да отворят пътя на пролетта, като символично изпращат злините.

Той е един от най-тачените празници във Виноградец. Традиция е цялото село да се събира на централния площад и да наблюдава кукерските представления. В приветствието си за тазгодишния празник кметицата на селото Елинка Благова благодари на всички спонсори и пожела успех на общо 6-те групи – 3 от други краища на страната и 3 местни. За участието си в дефилето пред публиката всички дервиши получиха от организаторите грамоти и парични премии. 

След като гостуваха във Виноградец гостите от Пернишко и Раковски се отправиха към Ветрен, където местния кмет Радослав Лютаков също по традиция беше организирал кукерски празник по случай Сирни Заговезни. И там на градския площад дефилираха няколко местни и чужду групи. От името на спонсорите Радослав Лютаков отличи с парични премии най-оригиналните индивидуални участници, както и всички гастролиращи групи.

11дервиши11дервиши2

11дервиши3 11дервиши4

Със септемврийска Ортушка отбелязаха в аванс още в събота празника Сирни заговезни жителите на Септември. Множество граждани на общинския център се стекоха на площад „Фонтани”за специално подготвената от община Септември програма.
По традиция септемврийци отбелязват празника Сирни заговезни ден преди неговото официално честване, за да може по-късно той да се отпразнува по квартали и махали, както повелява обичая в този край.
След краткото встъпително експозе на водещата последователно приветствия към присъстващите на площада жители на Септември и техни гости направиха кметът на Общината Марин Рачев и народният ни представител Даниела Малешкова.
Освен тях сред присъстващите бяха кметовете на Ветрен и Ветрен дол Димитър Христосков и Радослав Лютаков, както и ВРИД директорът на археологическия музей проф. М. Домарадски” Вяра Петрова и титулярът на същия пост Виолета Дунева, която кара в момента майчинство.
След това програмата на вечерта продължи с дефилиране на кукерски групи от Виноградец, Ветрен и Ветрен дол.
За настроението на присъстващите със свой изпълнения край големия огън на площада се погрижиха младите танцьори от „Мераклии” и „Загоровче”.

11септември11септември1