Кушии за Тодоровден ще има навръх празника в Професионална гимназия по селско стопаство “Царица Йоанна“. Началото ще бъде в събота, 16.03.2019г., от 11.30ч. в двора на 120-годишното школо.

За ПГСС “Царица Йоанна“ това е и професионален празник от 1996г., когато се откриват паралелките по специалността „Коневъдство и конен спорт“ и традицията продължава с професията „Ветеринарен техник“, по която се обучават ученици от 2010г.

Празникът се организира с подкрепата на Община Пазарджик и с участието на наш кон Византийка, язден от ученик от 11 в клас – Марин Михайлов, професия „Ветеринарен техник“. Демонстрация на красота ,умения и сила се представят от конете от фермата на Петър Шарков /8 коня/ и тежковозите на Сунай Караасан. Водещ на демонстрациите и представянето е Диана Николова – инструктор по езда и конен спорт.

Спортните изяви са време за мъжество, защото както казва Джоко Росич: Истинският мъж се познава по расовия кон, красивата жена и елитното оръжие. И ще добавим и една Шекспирова фраза: “Разменям държава за кон“ и една поговорка, че Бог не е дал на човека криле, но за сметка на това му е дал коня.

Конете, представени за демонстрацията са от линията на рисистите коне в България, структура, която съществува от 1700г. Чистокръвността им се доказва с ДНК проби в лаборатории в Германия.

*Кон Робиньо – 14-годишен

Порода – френски по американски рисак

Ход – тръс.

 *Плаер Модел – 9-годишен

 Порода – американски по италиански рисак

Ход – тръс

*Кон Гигант – 12-годишен

Порода – руски по американски рисак

Ход – раван

Конят е призведен в България, във фермата на г-н Шарков и има 69 родени кончета, които бягат по хиподрумите на Гърция и Турция.

 *Кон Гигант Първи – 4-годишен

Порода – руски по американски рисак

Ход – раван

*Кон Брилянт – 8-годишен

Порода – френски по американски рисак

Ход – раван

*Кон Акрундос – 10-годишен

Порода – руски по американски рисак

Ход – раван

*Кон Гари – 9- годишен

Порода – френски рисак

Ход – раван

*Кобила Романтична – 3-годишна

Порода – рисак

Ход – раван

След представянето на конете в двора на гимназията, по главната алея ще има демонстрация на конски впряг с двуколки и оседлани коне.