На 22 и 23 март Пазарджик ще бъде домакин на Първото Национално състезание – конференция за училища посланици на Европейския парламент в България „Европейският парламент избран от мен ‘2019“. Младшите посланици от Профилирана гимназия „Иван С. Аксаков“ ще посрещнат представители на 22 училища-посланици на Европейския парламент от България.

Конференцията се провежда под патронажа на кмета на Община Пазарджик, а нейни гости ще бъдат Мария Габриел – европейски комисар по цифрова икономика и общество, европейските народни представители, председателят на Бюрото на ЕП в България Теодор Стойчев, проф. Ингрид Шикова, председателят на Националната асоциация на българските европейски клубове д-р Красимира Василева.

В Пленарна зала на Община Пазарджик своите творби – есета, разкази, презентации, видеоклипове и плакати ще представят 62-ма младши посланици на Европейския парламент, а оценяваните на първи кръг материали са 56, изготвени под ръководството на 24 ръководители – старши посланици. Училищата посланици се състезават в 4 категории, като една от тях е за плакат, колаж, рисунка и фотография.

С творбите ще бъде подредена и изложба в основното фоайе на сградата на Община Пазарджик. Състезанието – конференция има амбицията да се превърне в традиционно, като тази година ще бъде по темите „Избори за Европейски народни представители“ и „Дигиталната медийна грамотност с киберсигурност“.