Четиридесет и девет души са загинали и поне 50 са ранени при стрелбата в две джамии в Крайстчърч, Нова Зеландия. Австралийският премиер Скот Морисън определи стрелеца, който има австралийско гражданство, като десен екстремист и терорист, съобщава БиБиСи.

Четирима души, трима мъже и една жена са задържани във връзка със стрелбата, съобщиха от полицията в Нова Зеландия. Министър-председателят на Нова Зеландия Жакинда Ардерн определи нападението като един от най-мрачните дни за Нова Зеландия.

Нападателят, който се идентифицира като „Брентън Тарант“ от Австралия, публикува манифест от 73 страници, в който се описва и като „обикновен бял мъж“. 28-годишният терорист коментира, че е роден „в семейство на работниците, с ниски доходи …, който е решил да заеме позиция, за да осигури бъдеще за своя народ“.
В туит, публикуван от единия от терористите, отървавил Нова Зеландия, се виждат и няколко пълнителя на автоматично оръжие, на които са написани имена на терористи или пък на ключови битки от Руско-турската и Балканската война. На втори пълнител се вижда и надписа на български: „Битка при Булаир 1913“, на трети пък има надпис на английски: Шипченски проход 1877-78.
15пълнители

Твърдейки, че представлява „милиони европейски и други етнонационалисти“, атентаторът допълва „трябва да осигурим съществуването на нашите хора и бъдеще за белите деца“.

Нападателят цитира военни лидери и се позовава до древни битки като обсадата на Акра от 1189 г., Османската империя, включително битката за Виена през 1863 г. и битката при прохода Шипка през 1877 г.

Той цитира и Карл Мартел, френски военен лидер (б.р. запомнен с победата си в битката при Поатие през 732. Като резултат от победата, Мартел завоюва цяла Южна Галия, а единствено областта Септимания остава в ръцете на арабите. Заедно със съвместната победа на хан Тервел и император Лъв III Исавър над арабите през 717 година при Константинопол се характеризират като спасението на Европа от арабската заплаха).

Очевидец и оцелял коментира пред телевизия Нова Зеландия, че в джамията „Ал Нуур“ е видял как нападателят влиза в молитвената стая за мъже, след което се премества в стаята за жени. „Това, което направих, беше просто да чакам и да се моля, Господи, моля, нека на този човек му свършат куршумите“.

Свидетел коментира пред АФП, „чух три бързи изстрела, а след около 10 секунди започна отново – трябва да е било автоматично, никой не може да дръпне спусъка толкова бързо“. Седем души са загинали във втората джамия в предградието на Линууд.

Полицейският комисар Буш коментира: „Полицията реагира с пълната си способност да управлява ситуацията, но рисковата среда остава изключително висока. Полицията препоръчва жителите на Крайстчърч да не са по улиците, а на закрито до по-следващо уведомяване.“