Това е петдесет годишна мечта на нашето село, коментира кметът Димитър Христосков. Първа копка във връзка с проекта за изграждане на топлопровод за пренос на минерална вода бе направена днес в село Ветрен дол.

На събитието присъстваха кметът на Общината Марин Рачев, председателят на Общински съвет – Септември Кирил Тодорин, представители на управленският екип на администрацията, на фирмата изпълнител, местни общественици, както и жители на Ветрен дол.Водосвет за случая отслужи отец Георги, който благослови начинанието с молитва към Бога, така че строителните дейности да вървят безаварийно и да бъдат завършени в срок. След това думата бе дадена на кметът на селото Димитър Христосков, който първи се обърна към присъстващите.

„Днес е един знаменателен ден за Ветрен дол, тъй като поставяме начало за реализиране на една наша 50-сет годишна мечта.
А тя е свързана с желанието ни да станем едно курортно селище, защото имаме всички условия за това – планина, подходящ климат, въздух, близък по състав като този на Сандански, добра инфраструктура. Единствено ни липсваше топлата минерална вода, която извира от нашето землище.

По ирония на съдбата обаче в продължение на десетилетия тя минаваше транзит през селото ни и отиваше на 20 км. от тук до центъра на Пазарджик, а на жителите на Ветрен дол се обясняваше как вода няма, и как не можем да се възползваме от нея.
С упоритостта на общинският ни кмет г-н Рачев лека, полека и въпреки големите спънки, които ни се правеха от „доброжелателите”, вече се виждат резултатите на този 3-годишен труд. С прекарването на минералната вода до Ветрен дол вече наистина вярвам, че нашето село ще има едно прогресивно развитие.

С осигуряването на топлата вода за детската ни градина и училището, за децата ще бъде по-уютно, по-удобно, по-топло, ще се направи икономия на разходите за тези учреждения. Предвиждаме и вече работим от този природен ресурс да се възползват и самите жители на селото. Водата и преноса ще бъдат безплатно за тях, като единствено ще се заплати минимална еднократна такса при издаване на разрешителното за ползване.

Всички проекти за присъединяване, енергийно обследване и съпътстващите документи, които са част от процедурата ще имам грижата да ги подготвям в кметството за да улесним максимално хората от към бумащина , без за това да се заплаща, каквото и да е”, коментира Христосков. След него думата взе и общинският кмет Марин Рачев. „Аз благодаря първо на кмета Димитър Христосков за това, че не се пречупи от ударите под кръста, които определени икономически кръгове се опитаха да му нанесат, с платени публикации, когато коментираха, че никакви проекти няма и че всичко, което се говори за минералната вода са празни приказки.

Днес е показателен ден, в който всеки може да си направи равносметка къде е истината. Преди близо две години, когато споменах на една пресконференция по повод стачките, с които самоопределилите се за „спасители“ затваряха пътя за Велинград, че има желаещи от над 200 къщи за тази вода, на някои медии им се струваше нереално. Инициативността на Митко Христосков в момента показва обаче друго. Вече работи по над 50 заявления на къщи от селото и им изготвя нужните документи в екип със строителния отдел в общината.

Благодаря и на целия екип от Община Септември, който участва в изработване на проекта. Благодарности изказвам и на общинските ни съветници, начело с председателят им Кирил Тодорин за това, че неотлъчно бяха зад тази амбиция на настоящия управленски мандат, която ще бъде в основата на едно последващо развитие на региона – Ветрен дол, Варвара и Септември. Това е едно природно богатство, което до сега се криеше от населението и изтичаше в реката.

Водата ще създаде предпоставки за икономически растеж и като цяло просперитет на местните хора. Ние като екип сме загрижени всичко това да се случи и за жителите на Варвара. В тази връзка призовавам кметът на това село Николай Николов да последва примерът на Димитър Христосков и да направи потребното, така че и там хората да усетят благата от тази вода, а не да продължават да ги държат в заблуждение .

Пожелавам лека и безаварийна работа на строителите и да изпълнят в срок и качествено работата си. Връщане назад няма.
Началото е сложено и след приключването на първия етап, който включва изграждане на 1,5 км. водопровод за топла минерална вода във Ветрен дол и Варвара, следва направата на трасето към Септември”, заяви Марин Рачев.
След това кметът Димитър Христосков счупи ритуално бутилка шампанско в кофата на багерът, докаран да направи символичната първа копка за изграждане на ветрендолския топлопровод.

20ветрен дол