Повече от 90 състезателя от различни възрасти ще участват в VI-тия международен турнир по шахмат посветен на 143 годишнина от Априлската епопея, който ще се проведе на 06-07 април в Панагюрище, съобщи председателят на клуба Христо Костурков. Спортна зала „Арена Асарел“ ще приеме шахматисти от България, Гърция, Македония, Кипър и Франция. Турнирът се очертава да е най-силния провеждан до момента в Панагюрище, но и да се нареди непосредствено след Мемориал „Георги Трингов“ и държавния шампионат за мъже по класически шах. 

Сеанс на едновременна игра ще се изнесе от международните майстори Атанас Димитров и Димитър Лалев на 05 април 2019г., в който ще могат да се включат любителите шахматисти от общината.„Оптикоелектрон“ ГРУП АД направи финансово дарение на ШК “Оборище“ . Целта на дарението е да се подкрепи финансово VI международен турнир по шахмат посветен на 143 годишнината от Априлската епопея. Това е най-голямото дарение, което клубът е получавал в историята си и превръща дарителя в Генерален спонсор на турнира. 

В турнира ще се включат напредналите в шахматната игра трениращи деца от клуба, можещи да правят запис на партията, който е задължителен за турнир от такъв ранг. Най-младите шахматисти от клуба знаят, че зад всеки успех стоят знанията, труда, времето и волята да решават свободно сами на шахматната дъска. През годината се работи усилено върху социализацията при участия в турнири и сега на практика, ще проверят готовността си да издържат дълго време на напрежение и същевременно да мислят. Шахът е уникално явление за разлика от другите спортове.
Основните организатори са ШК „Оборище“ и ШС „Асарел – Медет“, „Асоциацията на спортните клубове“, Община Панагюрище и БФШ 1928. 

В същото време, клубът ще получи материална и техническа помощ състояща се от шахове и часовници от други клубове с чиято помощ да осъществим турнира. На този етап организаторите разполагаме с такава за около 50 състезателя и не сме в състояние да закупим нова, за да подменим амортизираните часовници и шахове. За участниците от чужбина, които ще пристигнат на 5.4.2019 година се предвижда посещение на местността Оборище и посещения на музеите в Община Панагюрище.

Надяваме се турнира да се превърне в празник за всички любители на шахматната игра от Община Панагюрище. Желанието ни е в бъдеще да стане с ранг на национална купа. Но за да стане това факт, трябва съвременна материално техническа база, електронни шахматни дъски, бърз интернет за излъчване в реално време на двубоите и по-голям турнирен бюджет.