24дами канят

Поради близостта си със София – Пазарджик и градовете около него не веднъж са се превръщали в снимачна площадка в неделечното минало. Сцена на една от класиките на соца „Дами канят“, с участието на плеяда от известни имена като Стефан Данаилов, Надя Тодорова, Марияна Димитрова и Невена Коканова са заснети на площада, който се е ширил на мястото на днешната спортна зала „Васил Левски“ и пусналият неотдавна кепенци хотел „Елбрус“.

Всъщност лентата е заснета през осемдесетте години на ХХ в., точно в разгара на строителството на ГУМ и въпросния пазарджишки хотел – гордост за социалистическото строителство.

Сюжетът разказва за любвеобилен инструктор, който е толкова харесван от курсистките си, че се чуди как да се измъкне от ситуациите, в които волно или неволно сам попада. И както обича Амур, точно тази, която той е избрал е недостъпна. Сцените в колата на автоинструктора и опитите на жените да шофират, заемат голяма част от филма, а ако искате да си спомните как е изглеждал тогава той гледайте „Дами канят“.

Ето и част от репликите, които се превърнаха в хит през миналия век и се помнят до днес.

24дами канят2

► Вземи ме, лодкарьо, на своята ладия лека.

► Сериозно, Екиме, да вземем да забегнем с тебе някъде, да изоставим тоя прованс. Не случих с моите бракове, не случих – първият се оказа пияница, вторият ме обърка професионално. Ми аз имам златна професия, фризьорка. Заради него напуснах. Искал да става белетрист; пък е алергичен – не ми дава да използвам никакви гримове, целият се изприщва — монолог на Надя Тодорова

► Ми говорителките, не ги ли видиш какви са чуми в главите, една свястна фризьорка нямат.

► Пуснали са портокали. Ще ме почакате ли малко?… Ох, аз да сляза, че ще свършат.

24самодивско хиро1

Режисьор на лентата е Иван Андонов и именно негово е решението да заснеме изцяло в града ни и друг свой филм оставил дълбока диря в българската кинематография – „Самодивско хоро“.

„Самодивско хоро“е създаден през 1976 г. по сценарий на Георги Мишев (по разказа „Понесени от вихъра“). Оператор е Радослав Спасов. Музиката във филма е композирана от Симеон Пиронков. Почти същите актьори, които виждаме в „Дами канят“ гледаме и в „Самодивско хоро“. – Стефан Данаилов, Надя Тодорова, Петър Попандов, играещата по това време на пазарджишка сцена Катя Чукова, Леда Тасева, Йорданка Кузманова, Пепа Николова и още много други.

В малък провинциален град настъпва оживление. Открива се първата изложба на младия художник Павел Сираков. Особено  внимание привлича картината “Самодивско хоро” – млади голи жени, увлечени в самодивски танц. Местните ценители на изкуството припознават в една от самодивите добропорядъчна съпруга. Скандалът е налице…

15грешници

В по-ново време тук се снима филма „Грешници“, който и в момента се върти по кината и тръгна през февруари. Лентата е заснета изцяло в Пазарджик и околностите му,  режисьор и сценарист е Симеон Комсалов.

В ролите ще видим Тодор Танчев, Николай Ишков, Димитър Терзиев, Петър Генков, Мария Илиева, Стефани Ивайло, Николай Върбанов, Николай Йовин, Петър Върбанов, Веселин Калановски. Продуцент е Константин Буров, музиката е дело на Александър Костов, а оператор е Радослав Колев.

В трейлъра на филма се вижда, че част от сцените се разиграват в порутен блок, а други са заснети на хвостохранилището край Елшица. Историята, която се разказва в пълнометражния филм: Отвличане. Бивш полицай е изправен срещу бивш затворник. Между тях стои едно момиче. Никой не иска сблъсък, но накрая той е неизбежен. Всеки трябва да направи своя избор. И някой трябва да загуби…