До момента настоящият кмет на Пазарджик Тодор Попов и бизнесменът и общински съветник Благо Солов заявиха своето намерение да се кандидатират за кмет на предстоящите през есента избори за местни органи на властта.

Кои ще бъдат техните конкуренти? Със сигурност кандидат ще има и тресящата се от „апартаментгейт“ ГЕРБ. Най-вероятно това ще бъде наскоро оглавилата областна структура Гинче Караминова, която познаваме и като бивш областен управител от времето на предишния кабинет на Бойко Борисов.

БСП все още не е дала ясен сигнал кого ще издигне като кандидат, но в града върви слух, че това ще бъде Лазар Попов. В момента той е общински съветник от левицата. Не е изключено обаче на сцената да излезе друг кандидат.

Както и до сега с листа за общински съветници ще видим земеделци, патриоти, АБВ, ДПС, десни партии или дясна коалиция. И ако до местните избори има половин година, то до евроизборите има малко повече от два месеца. Кампаниите и за двата вида избори тепърва предстои, но пък за сметка на това вече сме наясно с основните приоритети, които оповестиха Тодор Попов и Благо Солов.

Последователността на Тодор Попов е пословична и няма нищо странно, че той отново беше изключително конкретен в своите виждания, за предстоящите четири години. Ето какво каза той на 22 март:

„Ще имам листи за общински съветници и кандидати за кметове в населените места, ще бъда независим кандидат. Това мое решение е плод не на моя емоция, а на внимателно обмислени аргументи. На първо място, става дума за доверието, което имам от страна на екипа си и обществото, възможността да реализираме своите идеи, желанието ми да развиваме града успешно.

Какво предстои, за да направим града и селата още по-добро място за живеене?

Считам, че дейностите, които от тук нататък предстои да доразвием, ще отворят нова страница, защото вече е дошъл моментът да се гордеем с постиженията на хората в нашия град.

Ако досега вниманието ни бе съсредоточено в това да нормализираме градската среда, то в предстоящите четири години важна наша цел е да развием екологията, да развием иновациите в града ни, да развием местната икономика.

През следващите четири години – акцентите са: спорт, култура, екология, икономика и иновации.

Разбира се и инфрастурктура, но тя е част от постоянните ангажименти на един кмет. Искам след няколко години да имаме много добра спортна база – нова спортна зала в Спортното училище, а ако децата в семейството спортуват, то родителите ще получават преференции. Предстои до края на годината да си оправим стадиона, новото игрище, стадиона „Любен Шкодров“ да бъде за масов спорт, да направим моста и Зоната на здравето, за което също ще имаме финансиране. Искам хората да се запалят и волейболът да бъде масов доминант, да надграждаме и развиваме и футболния отбор, а след четири години да си берем плодовете. Време е да обърнем поглед и към художествената гимнастика, джудото, модерния петобой, имаме проект и за Балона.

В областта на културата ще развием града по отношение на фестивалите, ще направим необходимото за запазване на културните ни традиции, защото това е нашата идентичност.

Имам амбицията да направим Пазарджик един от най-чистите градове, защото в момента сега това е слабо място. Започваме важни проекти свързани с екологията – компостираща и сепариращи инсталации на депото, азотно-фосфорно пречистване на Пречиствателната станция, предстои започване на втората клетка на депото, по отношение на инфраструктурата предстои започването на Западен околовръстен път, за който говорим толкова много време.

Тази година вече имаме 1500 нови работни места. Трябва да се възползваме от прогнозите за българскта икономика, да развиваме и логистиката. Искам пазарджиклии да имат още по-голямо самочувствие и да са фактор в развитието на обществения живот.

По отношение на образованието имаме разговори с Пловдивски и Варненски университет за създаването на филиал за обучение на медицински кадри – сестри и специалисти по здравни грижи. Но по-важно е да реализираме и идеята за филиал на чуждестранен университет за цифрови технологии, който наистина ще доведе тук студенти, защото това ще е нещо уникално за държавата.“

Ето какво маркира като свои акценти Благо Солов днес: 

„Работа и по-ниски данъци, нови инвестиции“. Той каза, че досегашният кмет е направил много за града, но то не е достатъчно. Той ще има листа с общински съветници, както и кандидати за кметове по селата.

Най-интересното от двете пресконференции е съвпадащото алтруистично изявление: „По-доброто предстои“.