Класическото произведение на Антон Чехов събра почитателите на Мелпомена часове преди да отбележим Международния ден на театъра, който е днес, като по този начин оказа подобаваща почит на театралното дело. Заедно с цяла поредица утвърдени актьори пазарджишкият ученик от СУ“Георги Брегов“ Георги Манчев направи своя дебют на професионална сцена снощи, в премиерната постановка на „Чайка“.

Магията на изкуството, което те кара да забравиш битовизмите и да се потопиш в един реално-измамен свят, за да се докоснеш до съкровените тайни на нечия душа, бе усетено от публиката. И няма как това да бъде иначе, режисьор на постановката е Иван Добчев, а участниците в нея са Койна Русева, Асен Блатечки, Александър Тонев, Гроздан Даскалов, Галя Костадинова, Георги Керменски, Йоанна Микова, Мартина Пенева, Тодор Кайков, Михаил Рядков, Чавдар Бозаджиев. Сценограф е Ирена Дойчева, а музиката в спектакъла принадлежи на Асен Аврамов.

С новата си постановка театърът ни дава сериозна заявка за участие в разпределянето на театралните награди през следващата година. Но за да разберете, за какво иде реч, ще трябва да посетите салона. Следващото представление е на 29 март. Побързайте, защото наистина си струва.

Може би трябва да отворим само една малка скоба за Койна Русева.

27койна русева

Тя започва кариерата си именно от нашия театър и в някаква степен можем да си я титулуваме „местен кадър“. Русева е завършила класа на Крикор Азарян, а това вече е много, много. С Пазарджик я свързва и женитбата ѝ, тъй като съпругът Румен Станчев е бил част от публиката на постановка, в която тя играла. След това талантливата актриса се мести в София. Мъжът ѝ не е свързан професионално с театъра, той е икономист по образование, но пък е ясно, че напълно подкрепя половинката си в нейните начинания.

„Чайка“ е създадена от Чехов в края на 19 век. Първата премиера на комедията претърпява пълно фиаско. Публиката в Санкт Петербург буквално освирква актьорите и автора. Това се случва на 17 октомври 1896 г. в Александрийския театър. Причината – текстът е несценичен и неразбираем, според критиците. Просто гениалният Чехов е избързал напред във времето, защото днес думите на героите му са така въздействащи и искрени, сякаш са част от нашата действителност.

Самият Чехов споделя, че текстът му е написан против всички познати до този момент сценични правила. На практика той създава изцяло нов драматургичен свят пишейки „Чайка“. В неговата пиеса няма конкретен главен герой, на преден план постепенно изпъква ту един, ту друг от персонажите, което създава усещането за пълнота на действието. Зрителят бива постоянно изненадан. Акцентът се мести към вътрешния свят на всеки герой и неговите лични преживявания, които той съпреживява с останалите участници на сцената.

Режисьорът Иван Добчев е вложил много старание и е създал една наистина запомняща се постановка, в която мислите и поведението на героите са напълно съпреживяеми от публиката, тя е очарована, тъжна, усмихната и дълбоко набодена в сърцето, като пеперуда за хербарий, защото в днешния свят всеки има нужда от това силно убождане, за да се събуди и да преосмисли собственото си битие.

Великолепната игра на целия актьорски състав, включително и на дебютанта Георги Манчев допринася за реализирането на режисьорската идея. Гримът, декорите, сценичното поведение – всичко това трябва да се види. Пазарджик смело се връща на театралната карта на България и да, скоро тук отново ще идва публика от други места, за да види премиери, за които дълго и напоително след това ще се говори.

27тодор и койна 27тодор и чавдар

27чайка27обща чайка