Най-ниските температури през април у нас ще са между минус 2 и 3 градуса, а най-високите – между 24 и 29 градуса, съобщиха синоптиците от Националния институт по метеорология и хидрология. Месечната сума на валежите средно за страната ще бъде около и под нормата, която за равнините е между 40 и 70 литра на квадратен метър, а в планинските райони – между 60 и 100 литра.

Месецът ще започне с температури, близки до обичайните, в източните райони и по-ниски. През първите дни съществени валежи не се очакват. През втората половина от първото десетдневие, температурите ще останат близки и малко по-ниски от обичайните.

Ще се създадат условия за валежи, като има малка вероятност временно и да са с по-голям обхват и интензивност. През втората десетдневка от април температурите отново ще бъдат близки и по-ниски от средните за периода. Времето ще бъде променливо, ще има и превалявания, с по-голяма вероятност около 12 април и в периода 15-18 април.

Последните десет дни от месеца остават условията за валежи, но вече предимно в следобедните часове, краткотрайни, с петнист характер и с различна интензивност, на места придружени и от гръмотевици. Повече слънце ще има до обяд. Температурите ще се повишат и вече ще се колебаят около стойности, близки до обичайните. Метеоролозите смятат, че на 26 април ще превали. Според религиозните хора, това се случва всяка година на Разпети петък, който тази година се пада на тази дата. По този начин и небето показвало тъгата си по смъртта на Спасителя.