Барелефна паметна плоча на произведеният посмъртно в званието почетен гражданин на Септември фелдшер Йордан Петров, известен като Данчо Лъвчето бе открита в Септември.

02рачев 02рачев1

Тя е поставена във фоайето на Поликлиниката – там където Йордан Петров е работил цели 30 години.
Проектът за нея беше съгласуван и със съпругата на Данчо Лъвчето. Плочата е дебела 5 см., и е с размери 50 на 70 см.
На 4-те ъгъла символично е поставено по едно малко лъвче. Преди да открие балерефа в компанията на кметът Марин Рачев, членът на Инициативния Комитет – Петър Вацев, съобщи, че авторът на паметната плоча Димитър Петров е казал, че дарява половината от хонорара си за изработка на произведението. 

„С тези средства и с другите, които ни останаха от събраните дарения за изработване на плочата ще направим застраховка „Живот” на сина на Йордан Петров – Ивайло”, съобщи Петър Вацев. По повод поставянето на плочата – балереф, кметът Марин Рачев заяви, че „това е най-малкото, което можем да направим в памет на покойният Йордан Петров. Той наистина беше човек от народа и именно като такъв си заслужи званието почетен гражданин на Септември.
През целия си живот той даваше личен пример с делата си”, сподели Рачев.

Той използва случая да говори със събралите се на мероприятието хора по тема, за която „Л-С” писа на страницата си преди няколко дни. „Искам да чуя мнението ви за една спонтанно възникнала идея по време на строителните дейности около Поликлиниката. А именно – на мястото на стария гараж, където се изчисти и се обособи едно „островче”, в което първоначално беше планирано да се сложи чешма с пейка. 

Смятам обаче, че ще бъде много по-удачно освен плочата, за която сме се събрали да открием тук във фоайето, да изградим и един паметник на чичо Данчо така, че всеки, който идва към Поликлиниката да го вижда и да сеща за този толкова уважаван от хората в Септемврийско лекар”, каза Марин Рачев. 

Тази идея беше безрезервно подкрепена от хората дошли за днешната церемония и със сигурност ще бъде внесена за обсъждане на една от следващите сесии в Общински съвет. Във връзка с поставянето на паметната плоча, преди нейното откриване отец Йордан отслужи заупокойна молитва за Йордан Петров. 

На служението присъстваха шефът на Общински съвет Кирил Тодорин, секретарят на администрацията Нина Вардина, директорите на дирекции Лилия Стойкина и Ангел Бончев, най-близките хора на Йордан Петров – неговата съпруга, синът му сестрата му, както и граждани на Септември.