В периода от 10 април до 10 май 2019 г. в централната сграда на Регионален исторически музей – Пазарджик, пл. „Константин Величков“ № 15, ще бъде експонирана изложбата „40 години от полета на първия българин в Космоса“.

Изложбата проследява пътя към опознаване и разгадаване на космическото пространство, както и българското участие в тях.

В началото посетителите се запознават с историята на космонавтиката от 1957 г. до постиженията на съвременната наука.

Акцентът се поставя върху жизнения и професионален път на ловчанлията генерал-лейтенант Георги Иванов – първият български космонавт. Отделните табла информират посетителите за прекараните детски години в кв. „Вароша”, преминават през военната му служба, за да се стигне до самата подготовка, извършения полет на „Съюз-33” и драматичното спускане на спасителната капсула.

Добавена е информация, отнасяща се до полета на бригаден генерал Александър Александров, изследванията на академик Димитър Мишев, участието на българските учени в международната програма „Интеркосмос” и множеството български изобретения, участвали в международните станции „Мир” и нейния наследник – Международната космическа станция.

Изложбата съдържа 23 цветни постера. Неин автор е Ганчо Ганев – уредник в отдел „Нова и най-нова история” на Регионален исторически музей – Ловеч, а графичният дизайн е дело на Георги Николов. Експонирана е за пръв път през 2009 г. и е гостувала на музеи в цяла България.

Изложбата може да бъде посетена всеки ден от 10 април до 10 май 2019 г. в работното време на музея.