Като предизборна интрига се очертава скандалът в Стрелча, в резултат на който кметът Стойно Чачов за малко не напусна поста си. На 12 март по сигнал подаден от вече уволненият главен инжинер Иван Божков бе извършен обиск във всяко едно помещение на Община Стрелча.

Божков бе внесъл жалба в полицията, че в началото на август 2016 г. кметът Чачов е събрал общински служители и под заплаха, че ще бъдат уволнени дисциплинарно ги е принудил да подадат заявления за напускане без да е упомената конкретна дата.

Божков твърдял в полицията и пред прокуратурата, че е бил уволнен принудително по същата схема. Той обяснил също, че още през август 2016 година, когато кметът е стъпил в длъжност е събрал поне 17 служители и ги накарал да подпишат декларации за назначаване на работа и такива за напускане. На документите нямало дата, полето за въвеждане на такава било празно. От страх да не загубят работата си служителите подписали документите.

Подалият сигнал на 11 март Божков го е направил, след като кмета Стойно Чачов му е казал, че го уволнява и съответно съгласно документите е можел да го направи на момента.

Документи с подобно съдържание в сградата на общината обаче не бяха намерени.

В следващите дни бяха разпитани голяма част от служителите. На брифинг на Главна прокуратура Румяна Арнаудова бе категорична, че става дума за престъпленията принуда и злоупотреба с власт.  Тя заяви, че се разпитват общински служители, които потвърждават принудата. „До момента са разпитани 10 служители от „Социален патронаж“, двама от общински имоти и др. служби. Всички потвърждават, че са били подложени на натиск“, каза Арнаудова на 12 март.

Към момента не са открити подадените заявленията, но според прокурор Арнаудова и без документи има престъпление, което може да се докаже и въз основа на свидетелски показания. Всички разпитани потвърждават един и същи факт – за упражнено психическо въздействие, което граничи със злоупотреба с власт. В този случай законът предвижда до 6 години лишаване от свобода.

Междувременно на Стойно Чачов бе повдигнато обвинение и той бе освободен под парична гаранция от 2000 лв. На 29 март съдия Диана Стателова не позволи на прокуратурата да отстрани от поста му кметът на Стрелча – Стойно Чачов. Според нея оставеното без коментар искане на обвинението е неоснователно. Решението ѝ вероятно бе протестирано пред Окръжен съд – Пазарджик в законовия срок.

А днес тричленен състав на Окръжен съд – Пазарджик председателстван от съдия Ирина Джунева постанови, че Чачов няма да бъде отстранен от длъжност.

По време на заседанието стана ясно и това, че личният шофьор на кмета – Николай Самоходов е дал показания, че в присъствието на оперативния дежурен Вельо Ублеков, на 46 г. и служителят по поддръжка Филип геров, на 60 г. , Чачов е заявил, че ще привиква служителите си един по един след обиските в общината.

Пред съда обаче и двамата категорично заявиха, че подобна среща не е имало, а Стойно Чачов каза пред журналисти извън залата, че в момента служителите му работят под стрес, защото постоянно се притесняват, че ще дойде някой да ги проверява и притеснява.

Пред съда бе депозирана и молбата за отпуск на Чачов, която обхваща тридесет календарни дни, но заедно с почивните те стават петдесет. Той пуска молбата си до областния управител, с цел да не пречи на все още течащото разследване срещу него.

На база на свидетелските показания и документите предоставени на съда, тричленния състав определи, че Чачов може да продължи да бъде кмет, а прокурор Станка Димитрова от Окръжна прокуратура оттегли протеста.

Чуите решението на съда – ТУК

В Стрелча обаче вървели слухове, че Иван Божков щял да се кандидатира за кмет и това било в основата на създадената от него интрига. Все още обаче не е ясно на какво се базират думите на прокурор Румяна Арнаудова, която още преди близо месец заяви, че кметът Чачов е уличен в нарушение.