Международният ден на ромите се чества ежегодно от ООН и Европейския съюз от 1992 г., когато е предложен от международната организация „Романо юнион“. През 1971 г. в Лондон се провежда за първи път световен ромски конгрес, с участието на представители на ромите от всички континенти и на индийското правителство. Там е поставено началото на световното ромско движение за утвърждаване и развитие на ромската култура и идентичност. Тогава са приети флагът и химнът на ромите.

В община Брацигово ромите също отбелязаха своя празник . Брациговските роми избраха атрактивен начин да почетат празника си – с колоритна програма. Гости на тържеството им бяха: заместник-кметът Йордан Павлов и Юксел Яшаров – фасилитатор на Програма“РОМАКТ“.

Водещият Дончо Асенов поздрави ромите с празника им и даде думата на заместник-кмета на общината. Той също отправи поздрав към всички присъстващи, увери ги, че общинското ръководство ще продължава да помага за решаването на техните проблеми и им пожела весел празник. Програмата продължи с невероятните изпълнения на танцова формация от няколко момичета. Групата показа чудесни танцови умения в няколко стила. Оригиналната хореография и смяната на музикалните стилове бяха отлични и заслужиха бурните аплодисменти. За всички роми имаше осигурена почерпка от общинското ръководство.