Десетки неуредици в сектора на биопроизводството доведоха днес над триста души под прозорците на Министерството на земеделието в София, съобщиха пазарджиклии участвали в събитието. Негодуванието им се поражда от факта, че бюрокрацията в сектора става все по-сериозна, а в същото време реалните грижи за производителите все по-малко. Тревожна е тенденцията да се отнемат сертификати от реално действащи фирми, а да се сертифицират хора, които се грижат за пасбища и те да получават субсидии, заради това, че отглеждат трева, жалваха се ощетени.

Друг голям бич за биопроизводителите е тромавата процедура по обжалването на спрените им субсидии. Документите, с които те биват уведомявани за причините, поради които не им се предоставят средства пристигат година след като са били спрени парите им. Освен, че се изпускат срокове за обжалване, не може да се настоява и за проверка, тъй като процедурно тя минава половин година след направения отказ, а няма как да мине, ако не са предоставине документите за отказ. Пълната каша в сертифицирането е една от причините за исканата от протестиращите оставка на министър Румен Порожанов.

„Не може действащи предприятия, които създават хранителни продукти при много строг режим и изисквания, да бъдат пренебрегнати заради хора, които гледат детелина и по този начин източват европарите“, твърди един от участниците в протеста.

09протест-земеделци 09протест-земеделци1 09протест-земеделци2