Над 200 млн. лв. бяха изразходени за тол система, която не работи ефективно и за пореден път постави въпроса за модела на провеждането на обществените поръчки в България. Това заяви народният представител от „БСП за България” Йордан Младенов, който взе участие в дискусия с местния бизнес на тема „Община Пещера – днес и утре”. На срещата бяха изразени опасения, че цената на превоза ще се увеличи многократно, а това ще се отрази в поскъпването на стоките.

Близо 15% от събраните средства потъват, 7% отиват за заплати в новата структура на система, която трябва да е електронна, а бяха назначени 1000 служители и 7% във фирма, която се явява конкурент на държавата в продажбата на винетки, посочи Младенов. Освен притеснения от въвеждането на тол таксите, представителите на бизнеса поставиха въпроса и за увеличението на такса битови отпадъци с 30% от управляващите в община Пещера, което ще доведе до допълнителни тежести върху местната икономика.

Изтичането на млади хора в големите градове и зад граница бе също сред коментираните проблеми. В рамките на срещата бяха представени и акценти от „Визия за Пещера”, част от цялостната програма за промяна на БСП – „Визия за България”. Народният представител Йордан Младенов посочи, че сред мерките за стимулиране на бизнеса са предвидени намаляване на административните пречки, ограничаване на корупцията, обновяване на инфраструктурата, подобряване на работата на съдебната система. В срещата по поставените от бизнеса проблеми участие взеха и председателят на БСП – Пещера Гълъбина Карамитрева и общинските съветници Фаня Иванова, Георги Смилянов и Стоян Радин.