Регионална библиотека „ Никола Фурнаджиев“ в Пазарджик отбеляза 60-годишен юбилей и 160 г. Библиотечно дело в Пазарджик.

 

„Във фоайето на културната институция директорът Лъчезар Риков откри изложба от фотоси, които проследяват живота и дейността на библиотеката от създаването си досега. В чест на юбилея бе открита и зала на писателите, в която са подредени портретите на патрона на библиотеката Никола Фурнаджиев, на Стефан Захариев, Константин Величков, Димитър Бояджиев, Стоян Бакърджиев, Теодор Траянов и Иван Динков-писатели, чийто живот и творчество са били свързани с нашия град.

12публика

 

В залата интерес представлява интерактивната система, на която са монтирани материали и снимки от живота на библиотеката и с която чрез тъч скрийн може да се направи виртуална разходка за читатели и гости из библиотеката. Във витрини са подредени плочки с клинопис от Вавилон, папирос , както и други различни видове носители на информация-от някогашните дискове, видеокасети и аудиокасети до съвременната флашка.

Показани са шрайпроектор, прожекционен апарат, видеосистема, пишеща машина, филмови ленти и др. Интерес представляват и масивните мебели с дърворезба, които са правени по поръчка за Асамблеята „ Знаме на мира“.

По случай 60-годишния юбилей на библиотеката художникът Леон Бабачев подари перо, което е аналог на скулптурата на паметника на военните кореспонденти в Градската градина. За обзавеждането и интериора на залата, която бе ремонтирана със средства на институцията, както и за паната от изложбата, помогнаха художниците Леон Бабачев, Славчо Славчев и Маргарита Иванова.

12фурнаджиев

 

Почетен гост на тържествата бе г-н Йордан Фурнаджиев, син на поета Никола Фурнаджиев и патрон на Регионалната библиотека.

Художникът Марин Маринов подари уникално издание с оригинални картини на австрийския художник Йосиф Обербауер на Рилския манастир.

Фотоалбумът е на издателство „ Ново училище-Ив. Площаков и сие-София,1924 „ и е било притежание на бащата на Марин Маринов. За честванията библиотеката издаде юбилеен вестник и библиография, която беше представена от библиотечния специалист от отдел“ Краезнание“ Надежда Механджийска.

В рамките на честванията, които са под патронажа на кмета на община Пазарджик г-н Тодор Попов, бе проведена национална научна юбилейна конференция“ 16 десетилетия-от книжовно средище до навигатор в цифровия свят“, в която взеха 10 лектори с доклади на различни теми. От 18,30 ч. се състоя тържествен концерт в Драматично-куклен театър „ К. Величков“ в града с водещ актьора Димитър Терзиев.

На сцената се изявиха децата от Театрална трупа“ Библиотеката“ с ръководител актрисата Хари Терзиева, а за библиотечните специалисти и гостите пяха и танцуваха певците и танцьорите от Ансамбъла за народни песни и танци „ Пазарджик“ с главен художествен ръководител Атанас Чолаков.

Получени бяха много подаръци и поздравителни адреси от президента Румен Радев, от министъра на културата Боил Банов, от областния управител Стефан Мирев, от кмета на община Пазарджик Тодор Попов-приветствието поднесе Гергана Табакова, Директор на дирекция „ Образование и култура“ в общината, от Националната библиотека „Св.св.Кирил и Методий“, от Столична библиотека, много регионални и читалищни библиотеки в страната, както и от Фондация „ Глобални библиотеки-България“, Асоциация“ Съвременни читалища“ и Българска библиотечно-информационна асоциация, и много други.