Представителен танцов състав „Детство“ ще представи представи красотата на българския танцов, музикален и обреден фолклор на един от  най-големите детски фестивали, посветен на Деня на детето в Турция,  Международен детски фолклорен фестивал в град Сеферихисар.  Това красиво събитие предоставя сцена за изява на стотици изпълнители от целия свят, които представят богатството на своята традиционна култура и изкуство.

Фестивалът се организира от общините Измир и Сеферихисар като културен обмен между държавите и ще се проведе от 18 до 26 април. Над 300 деца от 7  държави ще вземат участие във фестивалната програма. Гостуващите групи са от България, Турция, Украйна, Македония, Киргистан, Грузия и Северен Кипър.

От 1981 година състав „Детство“  представя страната ни на международната сцена, а от 2004 година е представителен танцов ансамбъл за CIOFF България – българския клон на Международния съвет на организаторите на фестивали за фолклор и традиционни изкуства към ЮНЕСКО. В своята история съставът има стотици участия в България и в редица престижни международни фолклорни фестивали в Египет, Тайван, Южна Корея, Канарски острови,  Англия, Канада, Португалия, Израел, Палестина, Босна и Херцеговина, Чехия, Полша, Италия, Франция, Германия и други.

Танцьорите на танцов състав “Детство“ са носители на високи отличия от национални и международни конкурси. Преди по-малко от месец съставът се завърна със златен и бронзов медал от „Младежки конкурсен фестивал на изкуствата София 2019″  и златен медал от Осми международен танцов фестивал „Пловдив Древен и Вечен“.

„Предаността към изконното и родното е пътят, който ще ни накара да се гордеем, че сме българи, че сме родени в тази страна, точно на тази земя – българската, споделя ръководителката на състава г-жа Елена Тетева. За своето представяне на фестивала в Турция децата работиха неуморно. Представителен танцов състав „Детство“ ще осъществи пътуването си с подкрепата на кмета на община Пазарджик, г-н Тодор Попов и родителите на децата. Изключително съм благодарна на всички, които повярваха в нас  и ни дадоха възможност да покажем изкуството си и таланта на децата“.