17 училища в Пазарджик в надпревара в кампания за разделно събиране организирана от Община Пазарджик и Екопак България

Днес в Пленарната зала на Община Пазарджик бяха обявени резултатите от състезанието между ученици и учители „Рециклиращо предизвикателство“. Победителите от първия етап:

Първа награда от 500 лв. печели 1 В клас, НУ „Васил Левски“;

Втора награда от 300 лв. печели 2 В клас, НУ „Васил Левски“;

Трета награда от 200 лв. печели 4В клас, I-во ОУ „Климент Охридски“.

 

Победителите от втория етап:

Първа награда от 3000 лв. печели I-во ОУ „Св.Климент Охридски“;

Втора награда от 2000 лв. печели ПГ „Иван Сергеевич Аксаков“;

Трета награда от 1000 лв. НУ “Отец Паисий“.

17-5 17-617-1 17-2 17-3 17-4

Инициативата на ЕКОПАК България и Община Пазарджик е за поощряване на разделното събиране на отпадъци в града, опазването на природата и изграждане на устойчиви навици за разделно събиране сред учениците и техните семейства.

Кампанията, стартира на 12 март и бе насочена към всички ученици и учители от града. Проведе се в рамките на един месец в два етапа: I – ви етап: Състезание за клас, събрал най-много пластмасови отпадъци от опаковки; II- ри етап: Състезание за най-активно училище- училище провело най-много часове на класа по темата;

В борбата за наградите се включиха 3 100 ученици от 17 училища. В рамките на инициативата бяха събрани 4 500 кг отпадъци от опаковки от пластмаса и бяха проведени 107 еко часове на класа с образователни материали, предоставени в онлайн платформата на Екопак България.

Инициативата е част от усилията на Екопак България за изграждане и поддържане на ефективна система за разделно събиране на отпадъци. Ползите от рециклирането за обществото и околната среда са безспорни и затова популяризирането му сред най-младите е приоритет и добра инвестиция в зеленото бъдеще на града.

 

–––––––––––––––-

За Екопак България АД: „ЕКОПАК България” е най-голямата организация за оползотворяване на отпадъци от опаковки в България с 42% пазарен дял. В организацията членуват над 1200 български и мултинационални компании. Компанията създава и управлява системите за разделно събиране на отпадъци от опаковки в 83 общини с население от 2’570 000 жит.  И има разположени 15 800 бр. контейнери. Компанията е единствената организация, която използва система от три цветни контейнера: син – за хартия  и картон, жълт – за пластмасови и метални опаковки, и зелен – за стъкло.

Основната дейност на ЕКОПАК е управлението на процесите по събиране, сортиране и рециклиране на отпадъците от опаковки. През 2018 г. Са оползотворени и рециклирани общо 100 974,37 т. отпадъци от опаковки или 60,69%  от общо декларираните от членовете ни опаковки.

ЕКОПАК сортира събраните отпадъци на 19 специлизирани площадки, като 16  от тях са нейна собственост (в София, Божурище, Равно поле, Горна Оряховица, Пазарджик, Хасково, Правец, Силистра, Видин, Перник, Плевен, Враца, Бургас, Дупница и Русе), които осигуряват над 250 работни места. Общият капацитет на сортиращите мощности възлиза на 320 хил. тона.