„Парижката Света Богородица“ ще бъде възстановена най-рано след пет години, така си пожела президентът на Франция Еманюел Макрон, след като покривът на сакралната сграда изгоря на 15 април. Над един милиард евро са осигурени за реконструкцията, а вчера бе оповестено, че най-вероятната причина за пожара е късо съединение. Въпреки че са изминали четири дни от тогава, все още е невъможно да се направи пълен оглед на сградата отвътре. Отломки от стените продължават да се срутват и днес, съобщиха местните власти. Голяма част от българите посетили Париж са били очаровани от готическата катедрала, която е обожавана и от французите.

1. Храмът се възвисил на мястото на древно римско светилище

Парижката Света Богородица е издигната на остров Сите върху основите на древен римски храм. Идеята за изграждането ѝ е на епископ Морис де Сюли, който финансира проекта със средства, получени от духовенството, краля, благородниците и дори от дребната буржоазия. През 1163 г. папа Александър III полага първия камък и в продължение на близо 2 века няколко поколения архитекти и работници работят по нея. Катедралата е напълно завършена през 1345 г. Тя е едно от най-великите постижения на готическата архитектура.

Снимка 418515

Източник: iStock

2. Цели дървесни трупове са полагани, за да се изгради нейният покрив

„Нотр Дам“ е дълга 127 метра, широка е 48 метра, квадратните ѝ кули са високи 69 метра, а централната колона достига до 43 метра дължина.

Снимка 418513

Източник: iStock

Покривната конструкция е била изработена изцяло от дърво, датиращо от XII век. Такава е била традицията по това време, а друга причина е, че дървото е по-леко като материал от желязото и камъка, по този начин се олекотява и самата конструкция на покрива, но строителите не са и предполагали, че някога този покрив може да пламне. Дървената рамка е изградена от повече от 1300 дървета, като всяка греда всъщност е цяло отсечено дърво. Основната кула, известна още и като „Стрелата“ и висока 93 метра, също рухна.

3. Сградата е била боготворена и от кралете, и от писателите, и от художниците

Катедралата „Парижката Света Богородица“ е свидетел на редица важни събития от живота на Париж. Кралете Луи ХIII и Луи ХIV са се постарали да обновят нейния облик и допринасят за това с нови скулптури. А също така и витражи.След дълъг брачен живот без да има наследник, Луи XIII дава обет, че ако има син, ще реконструира катедралата. Когато през 1638 г. му се ражда момче, той започва изпълнението на обета си. Тази работа отнема 60 години. От този обет са креслата в хора на катедралата, покрити с чудесни дърворезби, изобразяващи сцени от живота на Света Богородица.

Тук през втората половина на шестнадесети век се състои сватбата между Маргьорит дьо Валоа и Анри дьо Бурбон, който обаче по време на церемонията стои вън, тъй като е хугенот. Книга за живота на скандалната Маргьорит пише по-късно Алксандър Дюма, вече се досещате, че става дума за „Кралица Марго“.

20коронацията на наполеон

През 1804 г. в катедралата е бил коронясан Наполеон Бонапарт. В пълни подборности са отразени всички присъстващи на това събитие, в картината на Жак – Луи Давид. Платното е разположено в момента в Лувъра и може да го види всеки посетител на музея.

В действителност, оригиналното име на картините, защото те са две абсолютно еднакви, е „Посвещение на император Наполеон I и коронацията на императрица Жозефина, в катедралата Нотр Дам 2-ри Декември 1804“, но в ежедневието тя често се използва съкратена версия. Втората картина трябвало да краси дома на Наполеон, но Жозефина изрично настояла да бъде нарисувана с рокля различна от тази, на която е на първата картина.

Също в „Нотр Дам“ е извършено опелото на генерал Де Гол през 1970 г.

4. Входовете на сградата

Катедралата има 3 портала. Първият е на Света Ана (майката на Дева Мария), средният изобразява Страшния съд, а третият е на Дева Мария. Двата крайни портала са напълно еднакви. Легендата разказва, че майсторът на порталите не могъл да направи средния, тъй като бил продал душата си на дявола, затова той бил направен от друг и се различавал от останалите портали. Над порталите е разположена розетката с диаметър 10 m, а под нея се намират 28 статуи на библейски личности.

Още с влизането погледът на посетителя обхваща високия кораб, широката напречна галерия и дълбок хор и централния олтар. Прекрасни розети от ХIII в. красят катедралата от запад, север и юг. Витражът на северната розета изобразява Света Богородица, заобиколена от персонажи от Стария завет. Витражът на южната розета показва Христос, заобиколен от девите, светците и 12-те апостоли. Западната розета изобразява Светата Дева, заобиколена от добродетелите и пороците.

В катедралата се намира статуя, известна под името „Парижката Света Богородица“. Тази скулптура от 14 век е пренесена тук от параклиса Сент Енян. Зад главния олтар се намира прекрасната скулптурна композиция на Никола Кусту – „Пиета“. Там се намират и статуите на Луи ХIII и Луи ХIV.

5. Златното сечение

„Нотр Дам“ следва принципа на златното сечение в архитектурата, което ясно се отличава във всякаква форма, съставена от квадрат и правоъгълник, чиито комбинирани размери приблизително трябва да съответстват на съотношение 1:1.61.

Снимка 418519

Източник: iStock

6. Всяка неделя в катедлралата се провеждаха безплатни концерти

„Парижката Света Богородица“ има чудесен орган и съвършена акустика. Там всяка неделя в 17.30 часа се провеждаха безплатни концерти. Катедралата побира 9000 души.

7. Това бе най-посещаваното място в Париж

Първенството по посещаемост в рамките на града се държи именно от катедралата „Нотр Дам“. (Disneyland Париж е номер едно туристическа дестинация във Франция)

Снимка 418518

Източник: iStock

Повече от 13 милиона посетители минават през голямата порта на Парижката Света Богородица всяка година. Това означава, че катедралата посреща около 35 хиляди туристи на ден. Във Франция 99% от градовете имат по-малко население от това число.

8. Камбаните и техният собствен живот

Също както в много от катедралите в Европа, камбаните и на „Нотр Дам“ си имат имена. Основните и най-важни са Мари, Емануел, Габриел, Ан-Женевиев, Денис, Марсел, Етиен, Беноа-Жозеф, Морис и Жан-Мари.

Снимка 418512

Източник: iStock

По-интересното в случая обаче е, че през 1791 г., по време на Френската революция, повечето камбани били свалени и разтопени, за да се изработят от тях гюлета за оръдия. Новите камбани са поставени в средата на XIX век, като през 2013 г. са подновени.

9. Трънената корона на Иисус Хистос

Една от най-важните реликви, съхранявани в „Нотр Дам“, е свещената корона, изработена от венеца от тръни, с който Исус Христос е разпънат на кръста. За радост, свещената корона, заедно с парче дърво от кръста и един от пироните, с който Исус е бил закован, също са спасени от разрушението на огъня и водата на пожарникарите.

10. Виктор Юго спаси „Нотр Дам“ в началото на XIX век 

След Френската революция, катедралата е в много лошо състояние. Някои статуи са унищожени, а камбаните – разтопени. В началото на XIX век сградата е използвана по-скоро като склад, отколкото като религиозен храм.

Снимка 418514

Източник: iStock

Благодарение на романа на Виктор Юго „Парижката Света Богородица“ катедралата добива широка популярност. Една от основните цели на писателя е да накара съвременниците си да осъзнаят стойността на готическата архитектура, която е пренебрегвана и често разрушавана, за да бъде заменена от нови сгради.

Романът има голям успех и това довежда до възстановяване на катедралата. За огромно съжаление Виктор Юго донякъде се оказва и лош пророк. В „Парижката Света Богородица“ има пасажи, в които авторът описва пожар в църквата, а въпросните сцени изключително много наподобяват тези от случващото се в Париж през нощта на 15 април.