Инвестицията в къща на село е оправдана само, ако постоянно я ползвате, съветват брокери на недвижими имоти от Пазарджик. В момента цената на селските имоти варира от 5000 до 100 000 лв. Ножицата е отворена доста широко, защото има сериозна разлика в местонахождението на бъдещите вили, състоянието им към момента и големината на двора.

Бум в продажбите е имало преди десетина години, когато започна вълната на връщането към природата. „Много хора имаха възможност и решиха да си купят дом, в който ще могат да си почиват през топлите месеци, а също и през уикенда. Мнозина успяха да се сдобият с желания имот, но днес голяма част от хората смятат, че са сгрешили“ – разказват в една от агенциите.

За разлика от апартамента имот на село се поддържа доста трудно, особено, ако не сте постоянно в него. Дворът винаги има нужда от грижи, както и къщата. Почистването е доста по-трудоемко от това, което познавате от трите стаи в апартамента си. „Екстри“, който повечето хора не забелязват в началото са – незнайно от къде появили се котки и кучета в двора, комари, оси, къртици, както и лястовички. Ако сте готови да замижите и да прекарвате летните вечери в компанията на по-горе изброените представители на фауната, значи всичко е наред.

Много хора се оплакват и от кражби в имотите си. Постоянните жители в малките селца обикновено се броят на пръсти, а за кандидат-апашите не представлява трудност да маркират кога сте там, и кога ви няма. През делничните дни домът ви е „широко отворен“ за тях. Това налага и поставянето на СОТ или друг тип охранителна система, което пък на свой ред е още едно перо в графата „разходи“.

Независимо от  посочените несгоди не малко са хората, които са решили да продължат да ползват закупените имоти. Те продължават да бъдат атрактивни в селата, които са в подножието на Родопите – Црънча, Дебращица, Паталеница, Жребичко, Розово. Плюсът на Равногор например е, че там няма комари, които се срещат в изобилие в „полските“ села, но пък в Равногор снегът започва да вали още в края на ноември, а в края на април все още може да се види на по-усойните места. Друг плюс на селските къщи е, че данъците, които се плащат за тях са направо символични. Това е и причината много пазарджиклии да продадат апартамента си в града и да се преселят на село.

Минусът в този случай са парите за гориво, които в зависимост от местонахождението на имота и вида на автомобила  варират от седемдесет до сто и петдесет лева месечно, ако се пътува в работните дни. Плюсът на вилата е все пак романтиката, възможността да поканите приятели и да се веселите на двора без да чувате досадното потропване по стените от съседите.