Криминални романи и исторически четива са най-търсените книги в Регионална библиотека „Никола Фурнаджиев“ в Пазарджик, съобщи Елена Маргова от отдел „Заемна за възрастни“. Дан Браун, Джон Гришам и Дейвид Балдачи са най-желаните автори от пазарджиклии. От много време насам библиотеката има и опция за предварителна резервация на томчета, от която редовните читатели се възползват много успешно.

От няколко години насам сред предпочитаните автори са и българските писатели – Милен Русков, Георги Господинов, Людмила Филипова. На внимание се радват и историческите романи на Яна Язова, Вера Мутафчиева, Свобода Бъчварова, Фани Попова – Мутафова. 

Има връщане към българската литература, каза г-жа Маргова. Млади хора също се интересуват и четат нашите автори. Най-младите посетители на отдела са тийнейджърите. Те също имат своите предпочитания, те са насочени към книги в които има подчертано магически елемент, като „Хрониките на Нарния“ на К.С.Луис, „Игра на тронове“ на Джордж Р.Р. Мартин, „Паднали ангели“ от Лоран Кейт, „Игрите на глада“ от Сюзан Колинс. 

Световен ден на книгата и авторското право

Днес отбелязваме Световния ден на книгата и авторското право, който се чества ежегодно на 23 април, по инициатива на ЮНЕСКО към ООН. С празнуването на този ден в целия свят световната организация се стреми да насърчава четенето, издателска дейност и защитата на интелектуалната собственост чрез авторското право.  За първи път празникът е отбелязан през 1995 г.

23 април e символична дата за световната литература. На тази дата през 1616 г. са починали Сервантес, Шекспир и Инка Гарсиласо де ла Вега. Това е датата, на която са родени или са напуснали нашия свят и други изтъкнати автори като Морис Дрюон, Халдоур Лакснес, Владимир Набоков, Жозеп Пла и Мануел Вайехо. Това определя избора на Генералната конференция на ЮНЕСКО за дата на празника. Идеята за него произхожда от Каталуня, където на 23 април, деня на св. Георги Победоносец, традиционно се подарява книга.