* На снимката: Етюд, Вили Копанова

Школата по изобразително изкуство на Светозара и Марин Кузеви представи петата си изложба „По пътя“. Излишно е да казвам, че тя трябва да се види. Това е едно от запомнящите се събития за нашия град, което с всяка следваща година става все по-мащабно и все по-богато.

На настроения, усещания и много майсторство. Пред очите ви се подреждат творби на млади художници, които ще ви взривят със своя талант. И когато се изправиш пред всяка една от работите, ти се иска да чуеш Мусоргски.

Спомняте ли си неговите „Картини от една изложба“? В случай, че не сте запознати с историята, то тя е следната – произведението е написано в памет на близкия приятел на Мусоргски, архитекта и художник Виктор Хартман. Композиторът много се е впечатлил от единадесет от картините на Хартман, рисувани извън Русия, в резултат на които написва този шедьовър. По-късно той е преработен от друг гений – Морис Равел, който ги оркестрира.

И ако един композитор с темперамента на Мусоргски разгледа „По пътя“, той ще бъде вдъхновен за написването на музика за всяка една от творбите изложени в салона на галерия „Георги Машев“. Всяка една от картините разказва история и тя може да бъде пресъздадена от друг творец, чрез друго изкуство. И ако Мусоргски е написал единадесет пиеси за пиано, тук те ще са над двеста.

Изключително талантливи ученици, изключително талантливи преподаватели и нека е неспирно вдъхновението в тази пазарджишка школа, която създава художници, архитекти, дизайнери и най-вече креативни и можещи хора.