След близо седем години митарства по съдилищата в Пазарджик, Пловдив и София бе постановена окончателната присъда срещу тринадесетчленна група проповядваща радикален ислям в Родопите. В затвора обаче отива само един от тях – Ахмед Муса. Четиридесет и четири годишният мъж ще престои зад решетките четири години, след като това бе постановено от ВКС.

Муса вече е приведен в затвора, по разпореждане на окръжния прокурор Васил Малинов, а присъдата срещу него е била оповестена вчера.

Решението на Висшия конституционен съд повтаря това на Окръжния съд в Пазарджик. От 13-те присъди единственото ефективно наказание е на Ахмед Муса Ахмед и то е една година лишаване от свобода, както и глоба в размер на 5000 лв. Към присъдата от една година обаче се прибавя ефективно наказание от 3 години, наложено му като условно наказание от Окръжния съд преди четири години по същото обвинение.

Осъдителни присъди имат и останалите 12 имами, които са подсъдими по делото, на повечето от които са наложени глоби от 2000 до 3000 лева. Условно наказание от година затвор и 3000 лева глоба получи имамът на Сърница Саид Мутлу, а районният мюфтия на Пазарджик Абдулах Салих бе осъден на 10 месеца условно и също 3000 лева глоба.