Втори национален протест против Стратегия за детето 2019-2030 ще се проведе в Пазарджик. На 11 май всички родители, които считат, че документа не отговаря на българските условия ще се съберат пред Информационния център на Община Пазарджик, в пешеходната зона. Началният час на събитието е 17.30 ч. в съботния ден.

Стратегията предизвика всеобщо негодувание, заради отделни текстове, които на практика елеменират родителя като участник в процеса на възпитанието на собственото си дете. Специална петиция изложи исканията на родителите, те твърдят, че с приемането на тази стратегия, държавата има пълното право да се разпорежда с живота на децата, включително и да ги отнема от семействата им. Като пример те сочат жената от Родопите, чието бебе бе отнето от родилния дом, тъй като според социалните служби майката не била в състояние да го отгледа. Пост фактум стана ясно, че доводите на институцията не бяха проверени и меко казано се оказаха невярни. Детето се върна в родния си дом и до момента се отглежда от майката и бабата.

Премиерът Бойко Борисов обеща, че Стратегията няма ада бъде приета, но до момента не са предприети институционални стъпки в тази посока.