С аплодисменти в памет на професор Стайко Спиридонов днес тържествено бе отбелязан осмия рожден ден на Центъра за социална рехабилитация и интеграция на лица с онкологични заболявания в Пазарджик. Точно преди осем години кметът на общината Тодор Попов, професор Стайко Спиридонов заедно с Мария Чергарова прерязаха лентата на първия и единствен в страната център за подкрепа на хора, чули диагнозата рак. Малко по-рано тази година професорът ни напусна, но всички гости изразиха почит и уважение към него, защото той е един от главните инициатори и спомоществователи на  Центъра.

И днес, с неговия осем годишен пионерски опит Онкоцентъра в Пазарджик е пример, че взаимодействието между местната власт, държавата, бизнеса и гражданите може да даде реален резултат. Ето защо за поредна година десетки гости изпълниха пространството на ул. „Ал. Стамболийски“ №16, за да отпразнуват това добро.

173 потребители са ползвали услугите на Центъра в Пазарджик за изминалите осем години. Към момента техният брой е 51. Всички те могат да ползват безплатни консултации и помощ от различни специалисти – социален работник, психолог, рехабилитатор, трудотерапевт.

Най-активните от тях по традиция днес бяха отличени и наградени. А гостите и този път  се забавляваха, решаваха кръстословици, получиха подаръци – розови чадъри с логото на центъра и вкусни бисквити с 8-ца и късметчета, лично изработени от ръцете на потребителите на центъра в клуба по трудотерапия „Готварство”. Творците от Ансамбъл Пазарджик бяха гвоздеят в програмата, а на финала всички гости и потребители духнаха свещичките на голямата празнична торта.

Днес следобед ще се проведат заключителните профилактични прегледи в рамките на кампанията, която стартира през октомври. Доктор Благова ще осъществи скрининг с мобилния ехограф в Центъра от 13:30 часа. От 13:30 ч. също в Центъра ще бъде изнесена и презентация от д-р Антоанета Томова – началник на IІ-ро химиотерапевтично отделение в Комплексен онкологичен център – гр. Пловдив, на здравословна тема с вход свободен за всички желаещи.

2онко1 2онко3