От 3 май НОИ ще пусне и нова електронна услуга – „прогнозен размер на пенсията“. Целта на калкулатора е да ориентира потребителите коя методика за изчисляване на индивидуалния коефициент – старата или новата – е по-благоприятна за всеки. Националният осигурителен институт от 7 май автоматично ще изчислява по-благоприятната пенсия за бъдещите пенсионери до 1 януари 2023 г.

Бъдещите пенсионери ще могат да подават заявления по новия ред от 7 май. Вече е готово новото заявление за пенсиониране, където трябва да се отбележи изборът за старата формула. При подаването на документи за пенсиониране се предоставят доказателства за 3 години стаж отпреди 1997 г., т.нар. златни години. Така НОИ автоматично ще изчислява в двата варианта – и по старата, и по новата. Ще се дава по-високата.

Ако хората забравят да отбележат, че искат пенсията им да се преизчислява по старата формула, но предоставят документи за златните години, експертите ще смятат и двете. Ако им липсват документи за трудов стаж, експертите ще проверят и в архивите на НОИ.