Името на Брацигово и неговият герой Васил Петлешков не са били споменати нито веднъж по време на тържествената заря-проверка в Панагюрище, роптаят жителите на родопския град. Честванията по повод на 143 години от избухването на Априлското въстание през 1876 г., се състояха в столицата на VI революционен окръг в сряда вечерта.

„Не може историята ни вечно да се замита под килима,защото историята е това свято нещо ,написано с кръвта и саможертвата на въстаниците.Винаги,където и да сте бъдете горди наследници и пазете тяхните завети!“ – написа във фейсбук секретарят на Община Брацигово – Мария Мадарова. Тя цитира и главата от книгата на Захари Стоянов – „Записки по българските въстания“, където той обстойно преразказва случилото се в Брацигово по време на Априлската епопея.

Написаното от Мария Мадарова бе подкрепено с множество коментари от брациговци.

Но това не е първото игнориране на родния град на Васил Петлешков. След Съединението неколкократно местните първенци пишат до премиера Стефан Стамболов и цар Фердинанд, за да настояват да се признаят заслугите и участието на местното население в Априлското въстание и действията по обединение на Княжество България с Източна Румелия, а селото да бъде обявено за град. Едва през 1892 -ра година просбите им биват изпълнени. Така на 26 ноември глашатаят минава да покани населението, за да прочете указа. Причина за това упорство е факта, че няколко години по-рано Панагюрище е признато за град по същия повод.