Заради посещението на папа Франциск на 6 май в Раковски ще има временна организация на движението и по автомагистрала „Тракия“. Преди обяд движението по автомагистрала „Тракия“ в посока Бургас ще бъде отклонено по пътен възел „Запад“ – Пловдив на 119 км до пътен възел „Плодовитово“ на 165 км. Тази временна организация ще бъде създадена в следобедните часове по обратен ред, обяви ст. комисар Атанас Илков – директор на ОДМВР-Пловдив. 

В Първомай вече са ушити близо 900 флага, с които ще бъде украсен Раковски на 6 май. Знамената на България, Европейския съюз и на община Раковски вече са готови, също и тези на Ватикана, те са с различни размери. В Първомай са шити знамената и за посрещането на папа Йоан Павел II през 2002 г. Разказва общинският съветник Рангел Матански.

Папа Франциск ще посети Францисканския манастир „Св. Елисавета“ по време на официалната си визита в град Раковски на 6 май. Папа Франциск ще се срещне със сестрите-мисионерки и ще обядва в салона на манастира. Четирите сестри-мисионерки от францисканския манастир „Света Елисавета“ в Раковски са силно развълнувани от дългоочакваното посещение на папа Франциск.

В манастира Светият отец ще си отдъхне и ще обядва след службата в енорийски храм „Пресвето сърце Исусово“. По време на литургията 250 деца от региона ще получат своето първо причастие. В манастира и енорийската църквата текат освежителни дейности и ремонти. На монахините помагат и много от децата от Раковски.

Тронът, на който ще седне папа Франциск при посещението си в Раковски, е претапициран за височайшата визита. Той беше използван и при посещението на папа Йоан Павел Втори в Пловдив през 2002 г. За папската визита преди 17 години пловдивски майстор изработи няколко трона от орехово дърво. Единият от троновете е бил позлатен. През годините позлатеният трон е съхраняван в катедралния храм „Свети Лудвиг“ в Пловдив. На специална стойка ще бъде положена богослужебната книга за литургията, която ще отслужи папа Франциск. Стойката също е претапицирана.

Правителството отпусна общо 866 000 лева за визитата на Негово Светейшество папа Франциск в България. Папа Франциск ще бъдe у нас между 5 и 7 май и ще посети град София и Раковски. За неговата визита кабинетът отделя 759 000 лева за Министерския съвет, 77 000 – за вътрешното министерство и 30 000 за Националната служба за охрана.

Още на 7 март Пресслужбата на Светия престол публикува работен вариант на програмата на апостолическото пътуване на Светия отец в България и Северна Македония. Апостолическото пътуване на Негово Светейшество в България ще се проведе от 5 до 7 май 2019 г. в София и Раковски, а на 7 май той ще отпътува за столицата на Северна Македония – Скопие.

Папа Франциск ще пристигне в София в 10 ч на 5 май и ще бъде посрещнат от министър-председателя Бойко Борисов.

Българският премиер и Светият отец ще проведат среща, на която министър-председателят ще го поздрави с добре дошъл у нас.

Програмата продължава с церемония по официалното посрещане на площада пред Президентството, след което ще се състои срещата на папа Франциск с президента на България Румен Радев.

В първия ден от апостолическото си пътуване у нас Светият отец ще се срещне още с Негово Светейшество българския патриарх Неофит и членове на Светия Синод в Синодалната палата. По-късно папа Франциск ще произнесе традиционната си неделна молитва „Царица Небесна“ (Regina coeli). Всяка неделя тази молитва се проследява на живо от милиони души по цял свят като на 5 май папата ще се обърне към тях от българската столица.

Фокус в програмата на папа Франциск на 6 май е посещението на град Раковски, където живее най-голямата католическа общност у нас. В църквата „Пресвето сърце Исусово“ Светият отец ще отслужи света литургия с първо причастие на деца от цяла България, а среща с католическата общност ще се състои в църквата „Свети Архангел Михаил“.

Апостолическото пътуване на папа Франциск у нас ще завърши със събитие за мир на Светия отец в присъствието на представители на различни религиозни вероизповедания в България на площад „Независимост“.

Вижте работен вариант на програмата на апостолическото пътуване на папа Франциск в България и Северна Македония. 

АПОСТОЛИЧЕСКО ПЪТУВАНЕ НА НЕГОВО СВЕТЕЙШЕСТВО ФРАНЦИСК

В БЪЛГАРИЯ И РЕПУБЛИКА СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ

05-07 МАЙ 2019 г.

Неделя май 2019 г.РИМСОФИЯ
07:00 Излитане от летище Рим/Фиумичино за София
10:00 Пристигане на летище София
ЦЕРЕМОНИЯ ЗА ДОБРЕ ДОШЪЛСРЕЩА С МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛЯ в правителствената зала на летището
ОФИЦИАЛНА ЦЕРЕМОНИЯ ПО ПОСРЕЩАНЕТО на площада пред президентството
СРЕЩА С ПРЕЗИДЕНТА НА Р.БЪЛГАРИЯ в президентството
СРЕЩА с ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА ВЛАСТИТЕ, ГРАЖДАНСКОТО ОБЩЕСТВО и ДИПЛОМАТИЧЕСКИЯ КОРПУС на пл. Атанас Буров

СРЕЩА С ПАТРИАРХА И СВЕТИЯ СИНОД в Синодалната палата

МОЛИТВА НА ПАПАТА ПРЕД ИКОНОСТАСА НА СВЕТИ КИРИЛ И МЕТОДИЙ в патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“
ЦАРИЦА НЕБЕСНА (REGINA COELIна площад „Свети Александър Невски“
Понеделник 6 май 2019 г.СОФИЯ-РАКОВСКИ-СОФИЯ
ПОСЕЩЕНИЕ НА БЕЖАНСКИ ЦЕНТЪР
09:30 Тръгване за Раковски
СВЕТА ЛИТУРГИЯ С ПЪРВО ПРИЧАСТИЕ в църквата „Пресвето сърце Исусово“ – Генерал Николаево, Раковски Проповед на Папата
Обяд с българските католически епископи в манастира на сестрите Францисканки
СРЕЩА С КАТОЛИЧЕСКАТА ОБЩНОСТ в църквата „Свети Архангел Михаил“ – Секирово, Раковски Слово на Папата
17:15 Заминаване за София
СЪБИТИЕ ЗА МИР С ПАПАТА В ПРИСЪСТВИЕТО НА ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА РАЗЛИЧНИТЕ РЕЛИГИОЗНИ ВЕРОИЗПОВЕДАНИЯ В БЪЛГАРИЯ – площад „Независимост“ – София Молитва на Папата
Вторник май 2019СОФИЯСКОПИЕРИМ
ОФИЦИАЛНО ИЗПРАЩАНЕ ОТ БЪЛГАРИЯ на летище София
08:20 Излитане от летище София за Скопие
08:15 Пристигане на летище Скопие
ОФИЦИАЛНО ПОСРЕЩАНЕ
ЦЕРЕМОНИЯ ПО ПОСРЕЩАНЕТО в двора на президентството
ОФИЦИАЛНА СРЕЩА с ПРЕЗИДЕНТА в президентството
СРЕЩА с МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛЯ в президентството
СРЕЩА с ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА ВЛАСТИТЕ, ГРАЖДАНСКОТО ОБЩЕСТВО и ДИПЛОМАТИЧЕСКИЯ КОРПУС в зала на мозайките в президентството Слово на Папата
ПОСЕЩЕНИЕ НА КЪЩАТА-МУЗЕЙ „МАЙКА ТЕРЕЗА“ В ПРИСЪСТВИЕТО НА РЕЛИГИОЗНИТЕ ЛИДЕРИ И СРЕЩА С БЕДНИТЕ Молитва на Папата
СВЕТА ЛИТУРГИЯ на площад „Македония“ Проповед на Папата
Обяд с папската свита
ЕКУМЕНИЧНА И МЕЖДУРЕЛИГИОЗНА СРЕЩА НА МЛАДЕЖИ в пасторалния център Слово на Папата
СРЕЩА СЪС СВЕЩЕНИЦИ, ТЕХНИТЕ СЕМЕЙСТВА И БОГОПОСВЕТЕНИ в катедралата Слово на Папата
ОФИЦИАЛНО ИЗПРАЩАНЕ на летище Скопие
18:30 Излитане на папския самолет за Рим/Чампино
20:30 Пристигане на летище Рим/Чампино

Връзката на България с папския престол обаче датира от времето на цар Борис I. Още тогава той е търсил одобрението на римокатолическата църква за разрешаването на определени проблеми от духовно естество. Още по темата – ТУК