„Майсторите, които върнаха времето напред“ на Продуцентска къща Файв Стар Медиа Груп е част от програмата на БНТ, посветена на 143-ата годишнина от Априлското въстание. Филмът ще бъде излъчен в съботния ден на 4-и май от 09.30 по БНТ 2- Той е посветен на делото на Брациговската сторително-архитектурна школа.

Филмът разказва за тайните на брациговските майстори, чиято слава стига чак до Цариград. Години наред те строят изящни къщи, мостове, камбанарии и черковни сгради без нито една скица пред себе си. Те са еднакво уважавани от католиците, от обикновени мюсюлмани, както и от султана. Подобно на масоните, имат своя затворена общност, различен език и традиции.

Филмът на режисьора Степан Поляков е носител на първа награда в категорията Документално кино на Международния фестивал за туристически филми във Велико Търново „На Източния бряг“ през 2015-а. „Майсторите, които върнаха времето напред“ се съревновава в конкуренция с продукции на Националните туристически бордове на туристически държави като Индонезия, Бразилия, Хърватия, Франция, Португалия…

03брацигово

Сюжетът: Началото на четиринайсети век. Ордите на Османската империя сриват впечатляващата дворцова архитектура на току що завзетото Българско царство. Ще минат повече от четири века преди по тези земи отново да започне мащабно строителство. Но то ще преобърне историята на целия Балкански полуостров. От вкопани в земята черккви до блестящия, уникален за света, шедьовър – Пазарджишката „Света Богородица“.Това е делото на брациговските майстори-зидари. Мъжете, които са строили във Флоренция и Верона, се разхождат с ордени, връчени им лично от султана, защитават се с оръжие в ръка от мюсюлманските банди, омайват с плановете си за строежите на най-впечатляващите архитектурни проекти в империята. А след тяхното дело, ще започне и най-кървавото въстание в Европа през 19 век – Априлското в България. И в негова икона ще се превърне младият, красив и богат брациговец Васил Петлешков, загърбил всичко това и загинал просто… заради Свободата.

Една впечатляваща история за изкуство и революция, разказана от британския актьор и музикант Марк Босани. За продукцията огромен принос и малка роля в нея има, един от най-значимите кметове на Брацигово в цялата му история – Васил Гюлеметов. Чиято годишнина от смъртта му миналата година по това време ще почетат жителите на Брацигово. Предвижда се в средата на месец май Община Брацигово, съвместно с Продуцентска къща Файв Стар медиа Груп, да организира документален кинофестивал с филми за историята на Бългаиря в паемт на големия родолюбец Васил Гюлеметов.

Още един филм на режисьора Степан Поляков по повод Априлското въстание, свързан с Пазарджишка област, ще бъде показан в национален ефир. Военният телевизионен канал ще излъчи „Батак – Долина на светци“ навръх Гергьовден 06.05. от 23.00 ч.

Режисьор: Степан Поляков

Изпълнителен продуцент: Вивиан Бояджиева

Главен оператор: Момчил Александров

Асистент оператор: Светлин Йорданов

Композитор: Валери Пастармаджиев

Сценарист: Степан Поляков

Диктор: Марк Босани

Актьор: Марк Босани

Режисьор по монтажа: Момчил Александров