Снощи в 23.55 часа с полет от Мадрид бе осъществено предаването на обявения за международно издирване 63-годишен български бизнесмен Ветко Арабаджиев. Той бе обявен за международно издирване в Шенгенската информационна система от 31.08.2018 г., въз основа на Европейска заповед за арест, издадена от Специализираната прокуратура, за участие в организирана престъпна група, укриване на данъци в особено големи размери, данъчни престъпления и изпиране на имущество придобито от престъпна дейност.

След осъществена комуникация между бюрата „СИРЕНЕ“ на България и Испания, българският гражданин и съпругата му бяха задържани от испанската полиция в Барселона на 07.03.2019 г. Предаването на 63-годишния Ветко Арабаджиев на българските власти бе осъществено след решение на втори съд в Испания, който уважи искането на Специализираната прокуратура за екстрадиция.

Маринела Арабаджиева обаче все още не е екстрадирана. Причината е, че испанският съд все още не е взел решение и е поискал допълнителна информация за нея от българските власти. Синът им Вълчо, който също е обвинен, прекара 7 месеца в ареста, след което, съвсем наскоро, беше пуснат под гаранция от половин милион лева.

Делото срещу Арабаджиеви се състои в 208 тома. Според прокуратурата обаче нито една мярка, различна от задържане под стража, не би могла да предотврати Ветко да не се укрие или да извърши друго престъпление.