В днешния ден освен паметта на Свети Георги и неговата неземна сила ние празнуваме и Деня на храбростта, почитаме своята армия, тъй като считаме, че светецът е неин закрилник. Защо това е така, отговор ни дава древен апокриф – ТУК

По стечение на обстоятелствата на същия ден папската гвардия отбелязва годишнината от своето създаване.

Как са се появили гиздавите гвардейци на папите?

Гвардията е създадена по разпореждане на папа Юлии II. Освен като всепризнат покровител на изкуствата, той остава в историята и като един от най-войнствените папи, по време на целия си понтификат (1503 – 1513) води непрестанни войни. Нуждаейки се от доверена войска, той се спира на швейцарските войници, служещи по това време в много европейски дворове и славещи се като перфектните войни. Той дава прием на първите 150 гвардейци, се счита за рождена дата на Швейцарската гвардия.

Друг папа, Климент VII, дължи своя живот именно на смелите швейцарци. По време на опустушаването и плячкосването на Рим от войските на императора на свещената Римска империя, Карл V на 6 май 1527 г., 147 гвардейци загиват, защитавайки своя папа. Оттогава в памет на тази саможертва 6 май става Ден на Швейцарската гвардия, а новобранците в нея тогава полагат своите клетви.

Днес Швейцарската гвардия наброява 108 гвардейци. Приемат се само швейцарски граждани, задължително католици, с поне средно образование и задължително преминали 4 месечната военна служба в родната Швейцария. Официалният език е немският. Възрастта на гвардейците е от 19 до 30 години, а минималният срок на служба две години. Има също така изисквания за ръст (174 см минимум), трябва да са ергени (могат да се женят само след изрично разрешение и поне три прослужени години). Заплащането е скромно – около 1000 евро месечно.

Въпреки всеобщото мнение, че дизайнът на униформите е дело на Микеланджело, съвременният им вид е дело на Командир Жул Репон (1910 – 1921). Тъмносиньо и жълто на ивици са традиционните цветове, познати на всички. Папа Лъв Х добавя червеното в чест на Медичите, от които произлиза. При церемониални случаи гвардейците носят дълги алебарди, а офицерите рапири. Модерното оръжие на Швейцарската гвардия е зигзагуер.

05гвардейци-радев-франциск05гвардейци05гвардейци1 05гвардейци2