Управителният съвет на Синдикалната федерация на служителите в МВР с недоумение и тревога се запозна с поредната присъда по делото за смъртта на Ангел Димитров – Чората.

СФСМВР е ангажирана по обясними причини с този случай от самото си учредяване. На организирания от Федерацията през септември 2009 година в София митинг под надслов “Българските полицаи не са убийци”, а и многократно пред медиите ясно сме заявявали, че не можем да приемем за доказан факт това, че петима полицейски служители, избрани практически на случаен принцип и изпратени с ясна задача да задържат лице, са пристъпили към изпълнение на задълженията си и са действали по време на това изпълнение с намерението да отнемат живота му.

Поредната присъда по това дело не е в състояние да промени по никакъв начин позицията ни.

Както ни повеляват дългът и честта на служители в МВР, ние продължаваме да вярваме в българското правосъдие. Тази вяра ни дава основание да настояваме и да се надяваме делото да бъде преразгледано и поддържа убеждението ни, че справедливостта ще възтържествува.

Да, към нас могат да бъдат отправяни упреци, много от които – основателни.

Но българските полицаи не са убийци.

Убедени сме, че това е ясно на нашите сънародници и се надяваме на тяхната подкрепа.

Припомняме, че при злополучната акция „Респект“ през 2005 година по време на задържане в тъмната част на денонощието издъхна Чората, след смъртта му петимата бяха обвинени в жесток побой над арестанта, завършил с неговата смърт.

Полицаите минаха пред ада на десетките заседания на всякакви съдилища, с обясненията си, че не са го били. Заключението бе, че Чората е издъхнал след руптура на аортата, предизвикана от страха му, казваха, че страдал от страхова невроза. Близките му отричаха това и бяха категорични, че е ритан и бит от полицаите.

Петимата поеха вината солидарно, независимо, че не всички пряко са участвали в задържането на Чората, някои са стояли отстрани. Случаят Чората стана емблематичен, тъй като стигна и до Страсбург, а докладът от там бил подробен и в него се намесвали имена на силните на деня в България хора.

След години разтакаване по съдилищата, оправдателна присъда и прекратяване на делото срещу тях в ден преди Великденските празници изненадващо ВКС ги осъди на по 7 години затвор, при строг режим на изтърпяване.