Тринадесет хиляди войници и огромно количество бойна техника дефилираха днес на Червения площад в Москва, по време на традиционния парад посветен на 9 май – Денят на победата и официален край на Втората световна война. Заради лошото време зрителите, сред които и не малка група пазарджиклии, не успяха да видят военните самолети.

В момента група от двадесет души от Пазарджик е на екскурзия в столицата на Русия. Творческият тандем Маргарита Иванова и Спас Киричев, които също са там ще присъстват и на откриването на международна изложба, което ще се случи на 14 май. Свои работи в Московския дом на националностите ще представи и Маргарита Иванова.

09кола

Най-важната премиера на този парад на победата е кабриолет, базиран на лимузината Aurus, специално проектиран за церемониалния марш и заместващ обичайния ЗИЛ-41041 AMG на поста. Новата платформа е буквално окичена с електронни системи за управление, а всички нейни компоненти и възли са свързани в една информационна мрежа.

 Бруталният Aurus изненадващо хармонично се вписваше в общото обкръжение на парада и не изглеждаше като черна овца на фона на другата техника. След докладите за готовността, речта на руския президент Владимир Путин и артилерийският поздрав на кабриолета с командира доведоха до образуването на колони.
09парад1
Парадът на военно оборудване започна с легендарния танк от Втората световна война Т-34, който предвождаше преминаването на механизираната колона на Червения площад. След танковете и другите бойни машини сред които и най-новия танк на руската армия „Армата“ преминаха ракетните системи „Искандер-М“, многократни ракетни установки „Смерч“, зенитни ракети „Бук-М2“ и „Тор-М2“. На парада бяха представени противовъздушните ракетни системи „Панцир-С“ и противовъздушните ракетни системи С-400 „Триумф“. Последни преминаха руските междуконтинентални балистичните ракети „Ярс“.

На централния подиум бяха руският президент Владимир Путин, ветерани и гости на събитието. Руският министър на отбраната, армейски генерал Сергей Шойгу, прие парада от армейски генерал Олег Салюков Тази година Шойгу и Салюков приеха парада с най-новите руски открити автомобили „Аурус“, разказаха нашенци от руската столица.

След парада последва и шествието на Безсмъртния полк.
09безсмъртен полк