На снимката: Носителите на първа и втора награда в конкурса Георги Йозов и Деспина Симеонова

Златка  Златанова, председател на журито

10спас зафиров1

В навечерието на християнския празник „Св. Св. Кирил и Методий” и  Ден на библиотекаря се  връчват  наградите на победителите  в  Националния литературен  конкурс„Спас Зафиров”-2019 г.

За поредна година Библиотеката при  Народно читалище „Развитие – 1873” гр. Пещера организира Национален литературен конкурс за написване на есе  „Спас Зафиров”.

Тази година темата върху, която разсъждаваха младите хора от 8 до 12 клас беше „Милосърдието като добродетел на сърцето”. В Конкурса се включиха ученици, не само обучаващи се у нас, но и такива, които получават своето средно образование в Чужбина.

Всички участници показаха много добра езикова култура, познаване на спецификата на жанра „есе”, богата обща култура.

Темата  „Милосърдието като добродетел на сърцето” се оказа интересна и близка до средношколците. В своите писменни работи младите автори са разсъждавали върху тъжната действителност, победена от добра кауза и са  задавали своите въпроси : „ Демоде ли е да си милосърден?”, „Милосърдието цел ли е или средство?”, „Църковният храм и царковният клир- учат ли ни на милосърдие?”, „Къде започва и къде свършва милосърдието” и да са давали своите отговори.

В есетата оживява и Славейковата Гергана, като пример за издръжливост пред изкушенията. Ще успеят  ли младите хора да устоят на изкушенията на новото време и да ги преборят? Отговорът е еднозначен – „ДА”!  Ще успеят, защото имат примера на българските традиции.Имат и подкрепата на своите близки,  учители, приятели, които милват, прегръщат, бършат сълзи…, но най вече съхраняват и предават обичта към Род и Родина.

„С добродетел като милосърдието в сърцето, всички ние ще пребъдем, за да ни има и след нас дори” – заключават в своите разсъждения младите хора.

Творбите  им оцени комисия в състав :

Председател: Златка Златанова – филолог

Членове : Николина Барбутева – педагог, поетеса от гр. Пещера, спечелила множество награди за публикуване и писане на есета, Христо Милчев – драматург, сценарист

Отличените  есета са :

За трето място в конкурса се награждава – Анна Йоанис Янакопулу-17 г., 10-ти клас , от гр.Смолян

За второ място в конкурса се награждава  – Деспина Цонкова Симеонова, 16 години , 9- ти клас  ,  Обединено училище „Любен Каравелов“, от гр.Пещера

     Годишната литературна награда “Спас Зафиров –  2019 г.” със статуетката Пегас  и  наградата за първо място в конкурса се присъжда на Георги Иванов Йозов, 18 г., 12-ти клас  от ПГХВТ,  от гр.Пещера

                             НА НАГРАДЕНИТЕ ЧЕСТИТО !