11белослава

Петокласничката от ОУ“Христо Смирненски“ в Пазарджик – Белослава Комсийска се класира втора сред 3600 петокласници от цялата страна на Национално състезание по правопис. Финалният кръг се проведе днес в СУ „Кл. Охридски“, в София. „Нейна преподавателка по български език е  г-жа Ганка Стоянова, която показа, че и без частни уроци може да готви отличници от национално ниво. Благодаря и на първата й учителка – г-жа Спаска Георгиева, положила основите на знанията на Бела по БЕЛ“ – разказа таткото на Белослава – нашият колега от редакцията на „Пазарджишка Марица“ – Димитър Комсийски.

„Помнете, че не само вие пазите езика си, но и нашият език пази вас, за да знаете откъде идвате, кои сте и какво искате в живота, за да бъдете достойни българи, успешни и удовлетворени от себе си граждани на света.“ С тези думи президентът Румен Радев поздрави финалистите в ученическия конкурс за правопис „Пазим езика си“. Състезанието се организира от гражданско сдружение „Живата вода на България“, създадено от съпругата на държавния глава Десислава Радева.

Президентът поздрави учениците за амбицията и куража да се включат в това състезание и за успеха да достигнат до финала. „Грамотността е нещо много важно, което пази и идентичността. Няма нищо по-силно от българския език, което да ни пази като българи“, заяви от своя страна съпругата на държавния глава Десислава Радева.

Във финала на състезанието по правопис се състезаваха 14 ученици – по 7 от 5 и от 6 клас, които са показали най-добри резултати в националната надпревара досега. Заключителният кръг се проведе в театралната зала „Алма Алтер“ на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.