В началото на пролетния месец май подготовката за летния сезон е в разгара си! Прибираме топлите дрехи и оставяме в гардероба повече място за пролетните и летните ни тоалети. Защо обаче много често гардеробът не ни помага, а ни създава проблеми? Защо при наличието на толкова много дрехи е толкова трудно да изберем какво да облечем и как да ги съчетаем в стилни комбинации?

Нека да припомним, че гардеробът трябва да решава три основни задачи, за да може да се счита за полезен инструмент за ежедневното създаване на стилна визия.

Спестяване на време: дрехите лесно се съчетават. Не е необходимо да губиш време за създаване на комплект.

Спестяване на пари: няколко правилно подбрани дрехи са достатъчни. Не трябва непременно да са скъпи.

Вашето самочувствие: във всеки комплект изглеждате луксозно и усещате своята привлекателност.

Често в избора си на дрехи за попълване на гардероба си обаче допускаме грешки. В следващите редове ви представяме ТОП-5 от най-честите причини, които имат опустошителен ефект върху вашия гардероб и стилната ви визия.

На първо място е пристраставянето към покупките или казано по друг начин – шопохолизъм. Гардеробът прелива от дрехи, но всичко това не е достатъчно за вас. Пазаруването става не просто приятно забавление или необходимост да се купи нещо, а истинска зависимост. Вие харчите твърде много енергия и ресурси, но само унищожавате гардероба си. Важно е да се разберат причините за пристрастяването и да се намери решение на психологическия проблем.

Втора често допускана грешка е да си купувате дрехи или вещи като на приятелките ви. Виждате как нещо изглежда страхотно на друга жена и искате да копирате нейния образ. Но всеки от нас има свои индивидуални характеристики, а това, което е добро за една жена ще подчертае недостатъците на друга. В резултат на това килера ни е пълен с много красиви дрехи, които не обличаме.

Друга грешка, която често допускаме е желанието просто си купим нещо. Искате да актуализирате гардероба, но пазаруването ви носи само стрес. Не знаете точно какво ви подхожда, чувствате се неудобно в търговския център, така че вземете първото нещо, което ви попадне и отивате на касата. У дома, като правило следва разочарованието от новите дрехи.

Търсенето на разпродажби. Магазините често продават застояли неща от минали колекции, загубили актуалност, с голяма отстъпка. Често този маркетингов ход е подвеждащ – «Наистина искам да си купя един скъп продукт за стотинки!» Всъщност, това облекло е напълно неподходящо за носене и ще бъде «мъртво» тегло във вашия гардероб.

Друга груба грешка, която съсипва гардероба ни е неправилната (субективна) оценка за външния ни вид. Това се отнася за много фактори, като например цвят, който изобщо не ви харесва, но пък този сезон е много моден! Или стилово дрехите въобще не ни подхождат.

За да стане пазаруването ни и попълването на гарбероба ни съзнателно е необходимо да имаме план!   При изготвянето на плана на покупките, в който ще бъдат избрани моделите на дрехите и аксесоарите към тях трябва да се вземе предвид: вашите изисквания към гардероба; вече налични артикули за сезона; вашите индивидуални характеристики.

Сигурно сте чували за Капсулен гардероб?! Концепцията за капсулния гардероб е създадена през 70-те години от Сузи Фоу, собственичка на бутик в Лондон. След това е за кратко забравена и напоследък напълно възродена от някои модни блогърки. Идеята на капсулния гардероб е човек да притежава няколко определени дрехи и обувки, които са с високо качество, вместо безброй много евтини дрехи. Дрехите, които имате в капсулния гардероб са такива, че могат лесно да се съчетават помежду си, създавайки разнообразие от съчетания. Така човек винаги има какво да облече, а гардеробът му не е препълнен с всевъзможни дрехи. Всеки човек сам създава своя капсулен гардероб спрямо нуждите на ежедневието си. Това важи както за моделите дрехи така и за цветовете.

Точно малкият капсулен гардероб решава редица проблеми, а най-важните му преимущества са:

Спестяване на време: разработената капсула спестява време за пазаруване, както и при изработването на стилен комплект, тъй като всички неща в капсулата вече са комбинирани помежду си.

Спестяване на пари: в капсулния гардероб влизат не малко неща, които ще са актуални повече от един сезон, а това пести вашите пари и ще ви предпази от ненужни покупки.

Спестяване на нерви: капсулата предлага възможности за различни поводи, в които ще изглеждате перфектно. Ще бъдете уверени в своята безупречност и неустоимост.

Капсулният гардероб всъщност е доказателство, че човек може да има малко дрехи, но безупречен стил. Освен като модна идея, капсулният гардероб е и начин да се борим с консуматорстовото, което е завладяло обществото и се е превърнало във вид зависимост от материалното. Една от най-популярните идеи за капсулен гардероб включва 37 неща. Тук важи правилото на 3-те: 3 чифта обувки на висок ток, 3 чифта ниски обувки и 3 чифта спортни обувки, 3 пуловера/блузи, 3 тениски, 3 потника, 3 жилетки/сака, 3 чифта къси панталонки, 3 чифта панталони/ дънки, 3 поли. Останалите 7 дрехи може да бъдат рокли и връхни дрехи, които да сменяте според сезона. През зимата например ви трябват повече връхни дрехи, а през лятото – повече рокли.

Запомнете обаче, че няма готова рецепта за капсулен гардероб. Можете само да следвате някои основни правила и сами да създадете своя капсула, според ежедневието си, вкуса и нуждите си.

Успех, момичета!