Във вторник, 14 май, от 17.30 ч. в ХГ „Станислав Доспевски“ ще бъде прдставено второто издание на книгата „Пролетта на един град“ на д-р Константин Кантарев. Четивото е написано с изключително голяма любов от кореняк пазарджиклията, който разгръща страници от миналото на родния град. Времето от Освобождението насам, посрещането на руските войски в Пазарджик, училищната и здравната система, градските балове, цялата колоритност на местните зевзеци и управници са скрити между кориците на тази изключителна книга.

11паметта

За първи път тя вижда своите читатели преди близо петдесет години, по инициатива на местни интелектуалци тя бе преиздадена от Община Пазарджик, за да намери своята нова аудитория. На представянето ще присъстват сина и дъщерята на автора, както и неговите внуци.

Новото издание е допълнено с биография на автора, речник на чужди и остарели думи и ще бъде обогатено с нов илюстративен материал. Очаква се книгата да бъде готова през есента. Първото и единствено засега издание на „Пролетта на един град“ е през 1983 г. Мемоарите са били публикувани от издателство „Христо Г. Данов“ в Пловдив.

„Пролетта на един град” е малка енциклопедия за близкото минало на родния град на автора, еднакво интересна, както за всеки любознателен читател, така и за специалисти. Тя представя интересна информация относно бита, населението, архитектурата, културата на Пазарджик.

Д-р Константин Кантарев /1903 – 1992/ е  медик по образование, но с енциклопедични интереси в различни области и множество публикации в областта на медицината. Автор е на повестта „Песента на мама“, на книгата за Пазарджик „Пролетта на един град“ и на мемоарната автобиографична книга „ Един безвластник в лапите на властта“.

Д-р Константин Кантарев е роден на 5 август 1903 г. в гр. Пазарджик в многодетно семейство. Баща му умира през Балканската война и той отрано заживява със сирашките неволи. Семейството живее мизерно и жълтата гостенка отнема живота на майка му, на една сестра и един брат. Средното си образование завършва в родния град. Жаден за повече знания, през 1923 г. той записва медицина в София и следва с оскъдните средства, получени чрез заем от вуйчо му, които трябва да върне след дипломирането си. Завършвайки следването си през 1928 г., той работи като селски, общински и околийски, а по-късно и като участъков лекар в пловдивските поликлиники. През 1940 г. придобива специалност по педиатрия и до пенсионирането си (1964 г.) работи като завеждащ детско отделение в IV-та поликлиника в гр. Пловдив.

18kantarev

Макар да е работил само в лечебната мрежа, а не в научни медицински заведения, д-р Кантарев редовно следи развитието на медицинската наука и проявява научни интереси. Активно допринася за въвеждането на БЦЖ ваксина в България и написва няколко публикации за нея. Провежда проучвания върху физическото и психомоторното развитие и кръвната картина на деца до 14 години. Прави наблюдения за усложненията след коклюш и морбили. Пише ръководство за работа в детските консултации.

Голям популяризатор на медицинските знания, той изнася множество сказки и беседи. Има отпечатани около 180 научнопопулярни статии в повече от 80 наши периодични списания като „Здравна просвета”, „Здраве и живот”, „Природен лекар”, „Човекът” и др. Заедно с д-р Ал. Минчев през 1931 г. издава в Пазарджик вестник „Обществена медицина”.
Сам заклет въздържател, той води страстна борба против алкохола и тютюнопушенето.