Скъпи съграждани,

Преди 143 г., в този ден, Брацигово е преживяло най-трагичния и величав миг в своята история. Димът от сражението все още се е усещал във въздуха, силата на човешкия дух и наивната вяра, че петстотин души могат да разбият могъща империя, е крепяла предшествениците ни.

След кладата на Петлешков стотици смели мъже са били оковани във вериги, за да бъдат изпратени на бесилото или в турските зандани. В същия, този ден, преди 143 г., свободата е изглеждала невъзможна. И въпреки погромът на въстанието, отнело живота на пет хиляди души в Батак, обезкървило и изпепелило Стрелча и Панагюрище, въпреки зверствата в Перущица, въпреки издевателствата в Клисура, нашите деди са намерили сили за възкресение.

Апостолите Бенковски, Каблешков, Волов, Петлешков и много други не видяха възродена България. Но прокараха мост към Възкресението. Повярваха в бъдеще, което стана възможно след тяхната саможертва.

В онези толкова далечни и в същото време незабравими дни – това, което е обединило предците ни са били чисто човешките християнски ценности – вярата и добротата.

Вярата, че народ, който петстотин години е носил робските окови и не се е претопил, не може да загине, той е Божи народ и така превърнаха неуспеха на въстанието в следващо стъпало към свободата.

Добротата да протегнеш ръка и да помогнеш на оцелелите си събратя и сестри, да им дадеш от своя хляб, защото го имаш в повече, да споделиш дома си, защото техният е изгорял…

Към това ви призовавам и днес. Брациговци много добре знаят как се строят мостове. Да изградим моста между хората, като обърнем поглед към големите нравствени добродетели – човеколюбие, милосърдие и състрадателност.

Нека си пожелаем – те бъдат неделима част от нашата същност.

Само така житейският ни път ще бъде изпълнен с достойнство, а дните ни с благоденствие и оптимизъм.

Да бъдем силни и добри в мислите и делата си.

Честит празник!

Петко Петков, кмет на Община Брацигово