Юбилейна изложба на скулптора Величко Минеков, ще бъде открита на 21 май – Празника на град Пазарджик. Почетният гражданин на града ще представи своята изложба в Художествена галерия „Станислав Доспевски” в  18,30 часа.

Традиционно празникът ще започне с Тържествена литургия в църквата „Св. св. Константин и Елена”, за която е поканен да отслужи  Пловдивския митрополит Николай. Тържествената церемония по вдигане флага на Пазарджик ще започне от 11.00 часа на площад „Константин Величков”.

Кметът на Община Пазарджик, г-н Тодор Попов, ще поздрави жителите и гостите на града, след което ще се срещне с  децата, родени в празничния ден през последните 18 години. Традицията да се припознава първото родено в празничния ден, за Дете на Пазарджик,  датира от 1987 година, когато първа  в болницата проплаква  Ива Сиракова.

Програмата предвижда детски пленери по рисуване, обеден концерт с участието на хорови състави. На централната сцена ще се представят танцовите и балетните школи от града.

От 19.00 часа в парк – остров „Свобода”  ще бъде самостоятелния концерт на оркестър „Орфей”, с ръководител Георги Янев.

Васил Найденов, Мария Илиева и  Боро Първи ще са участниците във вечерния концерт на площад „Константин Величков”. Програмата ще стартира в 20.00 часа с изпълнения на Надежда Александрова –  талантливото момиче от Пазарджик, което участва в Гласът на България.

8.00 ч. – Тържествена литургия в храма „Св.св. Константин и Елена“

9.00 ч. – Конкурс „Аз рисувам моя град“, Младежки дом

10.00ч. – Детски пленер пред ХГ“Станислав Доспевски“

11.00 ч. – Пл. „К.Величков“ – вдигане на флага на Пазарджик и тържествен водосвет

11.30 ч. – Ритуал с първото новородено и празнична програма

18.30 ч. – ХГ“Станислав Доспевски“ – откриване на юбилейна изложба на проф. В.Минеков

19.00 ч. – Парк Острова – концерт на оркестър „Орфей“

20.00 ч. – Площад „К.Величков“ – вечерен концерт с участието на Надежда Александрова, Мария Илиева, Васил Найденов и др. Презнични илюминации.