Хайнер и Кристин Мерк с част от техните внуци

Хайнер и Кристин Мерк са интернационално семейство. Той е швейцарец, а тя англичанка. Ще речете, че това не е странно. Сигурно има стотици хора, с подобна съдба. Смесените бракове отдавна не са рядкост. Така е и в същото време не е така, защото синът на Хайнер и Кристин, също създава смесен брак, с българката Венета. Разказвали сме ви вече за тях, но днес ще ви разкажем, как едно наистина интернационално семейство успява да създаде положителни емоции у хора в неравностойно положение.

Всичко започва преди една година, когато с Гордън се свързва директорката на Дом за възрастни хора с увреждания в Щърково. Тя споделя, че имат нужда от определени неща и така започва познанството им. Една година по-късно в дома пристигат Хейнер и Кристин. Те доставят там чаршафи за домуващите. Става дума за четиридесет души, сред които има лежащоболни и инвалиди.

18щърково 18щърково1

Ежедневието им е монотонно, въпреки че персоналът се грижи изключително добре за тях. Ето защо при посещението на сем. Мерк, тонусът е приповдигнат. Посрещат своите гости с баница и домашно приготвена дъхава пита. Това е второто посещение на Хейнер и Кристин в дома и те с радост установяват, че много от хората, с които са се запознали при предишната си визита, ги помнят и поздравяват. Също така са забелязали, че има много положителни промени в Дома. От неговата директорка, която наричат Цвети, са научили, че преди 20 г. там не е имало пералня, а сега кухнята им е изцяло обновена.

18щърково2

При предишното посещение на сем. Мерк в дома, те се запознали с мъж, който имал много тежки увреждания. За да спасят живота му се налагало да ампутират единия му крак, а също така да отстранят пръстите на другия. Бедата идвала от това, че той нямал здравни осигуровки и нито една болница не искала да извърши процедурата. След като научили това сем. Мерк направили необходимото и днес човекът е здрав и е сред тези, които с благодарност посрещат гостите в дома. Благодетелите са помогнали и на друго семейство, което е имало случай на две болни деца, дъщерята е в Щърково, а брат ѝ в друг дом.

В България Хейнер и Кристин пристигат от Замбия, където са прекарали повече от месец. Там също са имали много срещи, тъй като те са създали чрез НПО-то си възможност за много деца да посещават училище, да си намерят работа или да продължат обучението си в университет.

Сем. Мерк посещава Замбия поне три пъти годишно и лично разговаря с децата и възрастните, на които оказват помощ.

18хейнер и кристийн 18слон

Те правят това от 2014 г. насам. Едно от децата тогава е било на пет години, а днес е сред възпитаниците в училището на Мерк. Когато отишли за първи път в Замбия с тях заминало и момиче от Швейцария. Тя останала там за постоянно, а вече е и омъжена за местен младеж. Той е приел да бъде шеф на стопанството, което съществува също благодарение на НПО-то. Дванадесет човека работят във фермата, а 83 деца на възраст от 10 до 20 години се обучават в училището.

Не известно на много хора, но там храната не достига и това наложило сем. Мерк да се погрижи и за изхранването на децата. Сега те получават два пъти седмично и храна. В началото на учебната година всяко дете получава обувки, униформа и учебници. Сем. Мерк плаща и таксата за образованието на всяко дете. След края на учебната програма, има и допълнителни уроци, защото много деца срещат затруднения в обучението.

В Замбия е задължително да имаш средно образование, за да започнеш работа. Много хора не могат да си позволят да учат и на практика това ги лишава и от възможност за препитание.

Ние искаме да научим децата, че всяко нещо на този свят има цена и не идва даром, разказва Кристин. Ето защо след като видяхме, че имаме и деца с по-големи възможности за образование, решихме да им предоставим безлихвен заем, за да продължат в университета. След като го завършат и започнат работа, те връщат парите, а ние ги даваме на следващото специално дете, допълва достолепната дама.

Обмислихме и вариант, при отлични резултати, да опростим част от дълга в края на обучението. Не искаме да ги учим да просят, те трябва да знаят как да инвестират в собствения си живот. Те знаят, че правят това не само за себе си, но и за Замбия, много добре осъзнават, че това е голяма привилегия и от тях зависи как ще се справят в бъдеще.

Едно от момчетата, което е на 17 години, през първата половина на деня ходи в училището, а след това работи във фризьорски салон, за да издържа семейството си. В момента той е в осми клас, говорихме с неговия работодател и му обяснихме колко е труден животът на това момче, той прие да му плаща пълна надница, но да го освобождава два дни от работа, за да може да учи.

Проблемът е там, че подобно на малцинствените групи тук, се женят много млади, проблемът със сексуалната култура е голям, има буквално бременни деца. Едва 31% от започналите да учат завършват училище. Само елита има привилегията да има образовани деца.

Голяма част от средното поколение в страната липсва, заради болести като СПИН.

СЕМЕЙСТВО МЕРК

Кристин е англичанка от Лондон и когато среща любовта на живота си се занимава с ветроходство. Запознава се с Хейнер в Югина, Франция. Той е там също на състезание, като е в националния отбор на Швейцария. На това място, по това време са събрани топ 10 отборите по ветроходство. Всъщност любовта им продължава вече 47 години.

18катамаран

Кристин е трябвало да се пресели от Лондон, в малко швейцарско село, като преди това е работила за BBC. „Никой не вярваше, че ще издържа“ – връща лентата назад Кристин.

„Никой в това малко село не говореше английски, беше ми много трудно в началото“.

„Когато Крис дойде беше 1970 г., тогава жените в Швейцария нямаха право да гласуват. Бях голям късметлия, харесах я още преди да се запознаем“ – добавя съпругът ѝ. „Сега селцето доста се е разрастнало, а аз съм част от пейзажа“ – допълва Кристин.

За да могат да отглеждат децата си, те най-напред се занимават с екстериор на градини, по-късно с отлеждането на коне, а и с тренировки по езда. Хейнер се оказал доста добър. Като един от паметните моменти в семейството е награда, която лично кралица Елизабет им връчва, защото спечелват световната купа по carriage driving през 1985 г.

В продължение на повече от тридесет години двамата са осигурявали препитание и грижа за над 20 човека, благодарение на школата си по езда.

18езда18уиндзор1985г.

През деветдесетте години на миналия век те се пенсионират и започват да работят в подкрепа на местната църква FST. Като това е и изборът на едно от четирите им деца – Гордън. В момента сем. Мерк има девет внука. „Имали сме и много добри времена, но и много тежки, а с напредването на възрастта вече знаем, че в оставащите ни години трябва да дадем най-доброто от себе си за другите хора.“ – казва Хейнер.

БЪЛГАРИЯ

Когато за първи път Хейнер идва в България, посещава София. поводът е международна младежка конференция. Годината е 2001, а в менютата не пише нищо на английски. Точно тогава с него идва и синът му Гордън, а на тази конференция се запознава и с момичето, което днес вече е негова съпруга – Венета.

„Обичаме страната  ви, заради Венета и нашите внуци, които живеят тук“ – казва Кристин – „и когато те решиха да останат в България, аз разбирах много добре Гордън. Той вървеше по моя път – с любим човек, но в нова държава. Гордеем се с тях и това, което те постигнаха в България. Виждаме колко добре се чувства синът ни тук. Хората в България са много мили и сърдечни, след толкова много посещения тук и ние вече се чувстваме като у дома. И както моите родители в началото не можеха да говорят с Хейнер, така родителите на Вени не успяваха да общуват с Гордън, днес обаче всички говорим само на английски, когато се съберем.“

И защото наистина обичат България, когато пътуват насам и си тръгват към Швейцария, семейство Мерк пътуват винаги с „България еър“.

ШВЕЙЦАРИЯ

От първи юни тази години гражданите на България имат в Швейцария същите права, както и в държавите от ЕС.
Между Швейцария и ЕС са в сила редица двустранни споразумения, които на практика приравняват правата на гражданите им. Когато обаче България и Румъния се присъединиха към съюза, швейцарското правителство реши да ограничи правото на движение, работа и уседналост на жителите на двете страни. Така през 2009 година влезе в сила документ, който уреждаше статута на българите и румънците като граждани на ЕС. Той предвиждаше преходен период от максимум десет години, след който гражданите на двете страни да получат пълни права в Швейцария.

На 1 юни 2016 Швейцария премахна всички ограничения за българите и румънците – още преди да е изтекъл 10-годишният период. Тогава обаче Берн обяви следното условие: „Ако имиграцията от Румъния и България превиши с 10% средната стойност от предходната година, на 1 юни 2017 или най-късно на 1 юни 2018 Берн може да въведе нови ограничения за пазара на труда“. И тези ограничения наистина бяха въведени от 1 юни 2017 – първоначално за една, а а после за още една година.

Сега обаче 10-годишният срок окончателно изтече. От идния месец българите и румънците ще имат право да усядат в Швейцария – ако са си намерили там работа или пък ако докажат, че разполагат с достатъчно средства. Така Хърватия остава единствената страна-членка на ЕС, чиито граждани все още имат само ограничен достъп до швейцарския трудов пазар.

По данни от 2017 година в Швейцария живеят близо 14 400 румънци и около 8 100 българи, като през 2016 миграцията от двете страни е нараснала двойно в сравнение с 2015. Тази страна има население от около 8,5 милиона, като 25% от хората не притежават швейцарски паспорт.